Stem van Groningen

Ga terug

Doefmat Isebrandtsheerd

Admin Admin  •  10-12-2020  •    31 opmerkingen  • 

Waarom start de gemeente dit digitale Doefmat-locatie traject? 

De gemeente wil graag van de bewoners van de Isebrandtsheerd ( en andere inwoners) horen wat hun ideeën en wensen zijn voor de nieuwe bouwplannen aan de Isebrandtsheerd op het terrein van de voormalige basisschool de Doefmat. Vanwege de covid-maatregelen kunnen we lastig live samen plannen bespreken. We maken daarom graag gebruik van de digitale mogelijkheden die er zijn, om de inwoners de mogelijkheid te bieden hun ideeën met ons te delen. 

We hebben samen met de gemeente, Kees van den Berg van Patrimonium, architect Arnold Venema en Ruben Ferwerda, Stedenbouwkundig ontwerper bij Barzilay + Ferwerda aan de tekentafel gestaan. Daar is een video van gemaakt, waar jullie als bewoners op kunnen reageren.

Via onderstaande link kun je de video bekijken met daarin de plannen voor het terrein. 

Bekijk hier de video (youtube)

Wil je reageren op de video? Doe dat dan in de reacties hieronder. Wanneer je reageert op een specifiek onderdeel van het filmpje, noem dan alsjeblieft het aantal minuten en seconden van het filmpje. Dat helpt ons bij het begrijpen van de reactie.

Voor het plaatsen van een reactie op de video in het algemeen, hoef je geen aantal minuten en seconden te vermelden. 

Heb je vragen over het proces? Bekijk dan de achtergrondinformatie over de herinrichting van locatie Doefmat op deze pagina

 

Reacties (31)


Je moet inloggen of je registreren om te kunnen reageren.
 • Stijn_en_Petra

  (2/3) Onze voorkeur gaat uit naar verdere uitwerking van compact en centraal mits max 3 hoog en schuurtjes inpandig (fietslift bij ondergrondse schuurtjes?), niet gelijk een blok waar je “tegen aan botst” bij binnenkomst in de heerd, ontwerp van gebouw passend in de heerd (puntdaken, evt open hoeken ingevuld met groen), omdat dit veel ruimte voor groen en verbinding met bestaand groen laat (bv 1.18 of 1.21). Het alternatief om laag te bouwen met het ontwerp van de bestaande huizen (puntdaken, maximale hoogte matchen aan bestaande gezinswoningen) en een nieuw hofje creëren lijkt ons ook een zeer passende optie omdat de aanblik van de heerd hiermee bewaard blijft mits voldoende aandacht voor groen (een groot hoog sober blok zoals bv aan de Emingaheerd, bij binnenkomst in de heerd geeft een heel ander (triest) beeld) (rondom 1.35).

  Geen reacties
  • Stijn_en_Petra

   (1/3)
   Het uitproberen van de verschillende opties laat ons vooral inzien dat het onmogelijk is om meer dan 20 woningen te realiseren zonder de omliggende woningen te verdrukken: er ontstaan problemen met inkijk in bestaande woningen, zon wegnemen (uit zuidelijk gelegen tuinen), waar te parkeren, doorstroom, uitzicht vanuit de nieuwe woningen (voor-/achterzijde problemen), ruimte voor groen en verbinding met bestaand groen, ruimte voor bergingen zonder rommelig effect.

   Geen reacties
   • Wendy en Matthijs (en Thijmen)

    Wij geven ook de voorkeur aan de indeling vertoond op 1 uur en 18 minuten. Mits het maximaal 2 hoog is. Daarnaast willen we aandacht voor veel groen en speelplaatsen. Mvg Wendy, Matthijs (en Thijmen).

    Geen reacties
    • Dorine Sibbes

     Persoonlijk vind ik de blokjes variant erg mooi en passend in dit deel van de wijk. We hebben het er vaker over gehad; gestapeld, verspringend, niet into your face, ruimte voor iedereen houden aan de straatkanten.
     We speelden in de workshop met verschillende hoogten, en zelfs 4 hoog leek te kunnen.
     Daar ben ik nu toch wel wat huiverig voor. Niet overdrijven 😉

     Geen reacties
     • vvenhorst

      Ik vind het ontwerp van 1 uur 18 riskant. Vragen: hoe voorkom je dat je een soort Chinese Muur door het stuk heenzet? Kan het open? kan het in blokjes?

      Verder: wat gebeurt er aan de uiteinden? De "kop" komt voor je het weet dicht in de buurt van die hoek, en verder, is dat een muur? zijn het ramen?

      hoe is dat idee voor de woningen waar je dan "omheen" bouwt?

      Qua de andere opties: zoals anderen al aangaven zijn de gewenste aantallen nauwelijks goed haalbaar op dit stuk. Zeker niet als En En wilt: eengezinswoningen en appartementen. Dus het een of het ander denk ik dan. Beter 1 ding goed dan twee dingen half.

      Wbt appartementen zie ik dan toch meer in iets centraals, zoals het plusje (minuut 29;30). De vragen over voor en achterkant zijn leuk Als het woningen worden, zoals bij 1 uur 34 minuut, heb ik op zich niet zo'n bezwaar als dat ook op de hoek is waar je heerd oprijdt: de boodschap is dan nog steeds woning, niet een fors appartement blok.

      Geen reacties
      • Stijn_en_Petra

       (3/3) Bij de ontwerpen was nu aandacht voor de gebouwen en parkeerplekken, juist het groen is een belangrijk uitgangspunt en zou in verdere ontwerpen direct meegenomen kunnen worden (intekenen, boompjes/struiken/klimplanten in de maquette planten), sterker nog: leidend moeten zijn, eerst groen ontwerpen dan huizen intekenen. Dakterrassen beschouwen wij vanwege oa inkijk als een extra verdieping die niet gewenst is.

       • Wilma Smit

        Helemaal mee eens Femmy, na er nog een tijd over nagedacht te hebben, treffen de gevolgen van de nieuwbouw mn de huizen met de tuinen grenzend aan het Doefmatterrein. Daarna de huizen in de appartementen recht t.o. de speelplaats. De leefruimtes in de huizen bevinden zich nl aan de achterkant. Ook ik ben bang dat een appartementengebouw van meer dan 2 verdiepingen onze huizen en tuinen een deel van de dag in de schaduw zal zetten. Laten we bij de volgende sessie eens kijken van wat is eigenlijk maximaal mogelijk met het oog op de leefomgeving van de bestaande bewoners en even niet, wat past er op het stukje grond, uitgaand van toch wel zo'n 30 woningen met parkeerterreinen, groen en speelruimte.
        Een hoog gebouw in onze achtertuin geeft mij een "Forumgevoel". Leuk in de binnenstad, maar niet in een buitenwijk.

        Geen reacties
       • femmybaken

        Het ontwerp op 1 uur en 18 minuten zal niet hoger gebouwd kunnen worden dan 1 of 2 ? verdiepingen omdat de tuinen en woningen er achter bij een hogere bebouwing zeer waarschijnlijk in de schaduw komen te staan .Deze woningen staan nu volop in de zon. Daar zal goed naar gekeken moeten worden .Als de woningen en tuinen in de schaduw komen te staan zal het ontwerp aangepast moeten worden of het gebouw anders anders geplaatst kunnen worden.
        Veel groen om het gebouw heen met speelplaatsen en ontmoetingsplaatsen zou erg prettig zijn.

        Geen reacties
        • Eugenie.Stender@gmail.com

         Er wordt gevraagd wat Beijum kenmerkt in bouwstijl. Voor mij is dat: geen platte daken zoals in de Hunze maar pannen en een punt, of iets wat het massieve van een plat dak doorbreekt. Rode bakstenen. Ruim opgezette autoluwe woonerven met veel groen en speelgelegenheid. In onze heerd: de Zweedse kleur rood (dat is niet de kleur die nu op de Doefmat zit), puntdaken.

         Geen reacties
         • A.Baken

          De workshop is m.i. prima voorbereid en goed verlopen. De maquette en het spelen daarmee maakt veel duidelijk. Het maakt je er van bewust wat passend en gewenst is t.a.v. het bouwen en de inrichting met groen, spelen en openbare ruimte aan de Isebrandtsheerd. De bouwvariant ‘Winkelhaak’ appartementen, start op 1 uur en 18 minuten (maximaal 3 bouwlagen) heeft mijn voorkeur.

          Geen reacties
          • Eugenie.Stender@gmail.com

           Mijn voorkeur gaat uit naar de variant op 1 uur 18 minuten (winkelhaak). Zonder de toevoegingen die even later worden gedaan. Dus maximaal drie hoog zonder de vier hoog hoekappartementen en zonder het extra hoekje aan het eind.

           Geen reacties