Ideeën

Project Street Art Zuid

Veelgestelde vragen

Huidige fase

De uitslag

Fases

Informatie

-

Hoe kunnen we Groningen-Zuid samen nog mooier maken? Met deze vraag gaan we samen met bewoners van de wijken Hoornse Meer en Corpus den Hoorn aan de slag. Via deze website kun je plekken delen. Plekken die kans maken om opgefleurd te worden door street art. ‘Meer Corpus’ is een street art project in deze twee wijken, het project kan hierna worden uitgebreid in andere wijken in Groningen Zuid.

De gemeente Groningen wil graag meer aandacht voor kunst in de openbare ruimte. Het opknappen van de straten en buurten levert een positieve bijdrage aan de beleving van het gebied en het gevoel van veiligheid en leefbaarheid. Het project Street Art Zuid volgt het goede voorbeeld van Beijum, Vinkhuizen en Paddepoel. Daar werden eerder ook al routes van openbare kunstuitingen gemaakt. Dat zorgde voor trotse buurten en een glimlach bij inwoners en bezoekers.

Samen met de bewoners
Als je een plek kent die wel wat mooier kan worden gemaakt, dan kun je dit idee aan ons doorgeven. Vanaf 13 november tot 10 december kun je plekken indienen via deze site.  Daarna volgt een periode waarbij door de gemeente de plekken worden beoordeeld op haalbaarheid. Begin februari krijg je bericht of jouw idee door is naar de volgende ronde. Een overzicht van alle locaties is dan zichtbaar op deze site en er kan dan gestemd worden op jouw favoriete locatie. In het voorjaar worden er met de hulp van ervaren en beginnende kunstenaars drie street art-locaties per wijk gerealiseerd. Deze plekken vormen samen een wandelroute door beide wijken en later wellicht ook fietsroutes langs street art door verschillende wijken in Groningen-Zuid.

Deelname kunstcommissie
Het is mogelijk om jezelf ook aan te melden voor de kunstcommissie. Samen met de andere commissieleden worden de zes gekozen locaties (drie per wijk) gekoppeld aan de kunstenaars. Belangstelling? Neem dan contact op met kitty.boon@vrijdag.nl

De aftrap van dit street art project vindt plaats tijdens het Cultuurcafé in buurtcentrum De Semmelstee op maandag 13 november. Dan wordt er in een presentatie meer informatie gegeven over het project en over hoe je actief kunt meedoen.

Datum: maandag 13 november
Aanvang: 19:30 uur 
Locatie: Buurtcentrum De Semmelstee
Adres: Semmelweisstraat 182

Idee voor locatie delen

-

Ken jij een geschikte plek in de wijk Hoornse Meer of Corpus den Hoorn voor het project Street Art Zuid? Deel de locatie dan via het online formulier op deze webpagina. Let op: onderaan dit formulier wordt er gevraagd om een foto te uploaden.

Voorwaarden
- Geef aan wie de eigenaar van de plek op de foto is;
- De plek moet duidelijk herkenbaar zijn op de foto;
- Geef aan in welke wijk de plek zich bevindt (Hoornse Meer of Corpus den Hoorn);
- Het uploaden van een afbeelding is verplicht;
- Het is een kleine tot middelgrote plek (bijvoorbeeld een elektriciteitskastje);
- Beschrijf je idee in maximaal 150 woorden.

Het is ook mogelijk om je idee in te dienen op papier. Hiervoor gebruik je het deelnameformulier op de achterkant van de flyer. Deze kun je afhalen bij de Semmelstee (Semmelweisstraat 182), WIJ Corpus (Paterswoldseweg 267) en bij de Immanuelkerk (Overwinningsplein 1). Vergeet niet om ook een foto van de plek toe te voegen! Er staat een brievenbus voor deze ideeën in de Semmelstee.


Heb je een vraag over het indienen van een idee? Mail dan naar destemvan@groningen.nl.

 

In verband met een technische storing is het afgelopen weekend een aantal inwoners niet gelukt om een idee in te dienen. Daarom verlengen we de ideeëninleverfase tot en met 14 december. 

idee indienen

Locaties beoordelen

-

Update: 5 februari wordt 19 februari

We hadden gehoopt om 5 februari een terugkoppeling te kunnen geven over de beschikbare locaties, maar we hebben nog niet van alle locatie-eigenaren een antwoord ontvangen. Hierdoor is van enkele locaties nog niet duidelijk of deze door kunnen gaan naar de stemronde.

Vanaf 19 februari is het mogelijk om te stemmen op de beschikbare locaties.

Stemmen op locaties

-

Deze stemronde zullen we jammer genoeg moeten overslaan. Omdat er veel locaties zijn afgevallen, zijn er maar twee locaties over gebleven. Met deze twee ideeën zullen wij verder gaan en plannen maken voor de uitvoering, het aanbrengen van graffiti.

De uitslag

-

We hebben jammer genoeg van best veel locatie-eigenaren geen toestemming gekregen voor het aanbrengen van graffiti. De afgelopen weken hebben we ons best gedaan om alsnog toestemming te krijgen, maar dat is ons tot nu toe helaas niet gelukt. Hierdoor zijn er maar twee locaties over gebleven: de Gymzaal Canadalaan en Teuntje de Slak. Met deze twee ideeën zullen wij verder gaan en plannen maken voor de uitvoering, het aanbrengen van graffiti.

Ontwerpen Street Art Zuid bekend!

Op 19 maart hebben wijkbewoners gestemd op kunstenaars die een idee hadden voor Street Art  in Corpus den Hoorn en Hoornse Meer. Zij hebben laten zien wat voor kunst zij maken, en hoe ze het samen met de wijk willen doen. Lotte en Jonna van VAAF en Sebastiaan Baar en Jelle Albers zijn gekozen om de twee kunstwerken te maken. Het was een hele leuke avond!

De kunstenaars hebben zich laten inspireren door de directe omgeving om hun ontwerpen te maken. Inmiddels zijn de ontwerpen klaar. Er kunnen nog wat kleine dingen veranderen, maar zo komt het er ongeveer uit te zien.

Sebastiaan Baar en Jelle Albers maken het kunstwerk bij Teuntje de Slak. Het is een abstract beeld van het Hoornse Meer in de zomer. Mensen liggen te zonnen op het strand en parasolletjes staan verspreid langs de kant. Op het water zijn kanoërs en bootjes in de weer. Het wordt versierd met bladeren, vormen en fruitige kleuren. Een groepje jongeren dat bij het watersporthuis komt, helpen bij het opvrolijken van de containers.

Het duo van VAAF gaat aan de slag bij de sportschool aan de Canadalaan. Zij hebben gepraat met de bewoners van de straat. Zij werden enthousiast van de thema’s natuur en Canada. Ze gebruiken in hun ontwerp esdoornbladeren en symbolen van vrijheid. Ook zij maken het kunstwerk samen met de wijk. Een aantal kinderen uit de buurt mag meehelpen met het schilderen van bladeren en bloemen.

In mei beginnen Sebastiaan en Jelle bij Teuntje, en in juni starten Jonna en Lotte aan de Canadalaan. Loop zeker even langs om te kijken! En zet alvast 29 juni in je agenda, want dan volgt een feestelijke opening.

Vragen of meer weten? Streetartzuid@groningen.nl

Via deze site is het project online op de voet te volgen!

 

Corpus den Hoorn

Hoornse Meer

Alle ideeën op de kaart

Ideeën

IMG-20230922-WA0004.jpg

Watersporthuis Teuntje de Slak

11-12-2023  •  Geen reacties  •  Teuntje de Slak TV  •  Hoornse Meer

Bekijk idee
muur gymzaal Canadalaan - voor project Streetart Corpus den Hoorn.jpg

Muur gymzaal Canadalaan

11-12-2023  •  Geen reacties  •  De Stem van Groningen  •  Admin  •  Corpus den Hoorn

Bekijk idee