Met toenemende bebouwing in onze omgeving komen er ook steeds meer straatlantaarns. Dit veroorzaakt lichtvervuiling. Hiervan hebben nachtdieren veel last. Het interne kompas van deze dieren wordt afgeleid door het licht. Mijn voorstel is om deze straatlantaarns groen licht laten stralen. Hiervan hebben nachtdieren minder last, blijkt uit onderzoek (Bron: https://indebuurt.nl/ede/genieten-van/mysteries/mysterie-opgelost-waarom-geven-sommige-lantaarnpalen-groen-licht~62254/). Bovendien verbruiken groene lantaaarns minder energie bij het zelfde zicht. (Bron: https://www.hfes-europe.org/rapporten/Rapport_GroenLicht_RuG.pdf) Zelf denk ik aan lantaarns op afgelegen terreinen. Bijvoorbeeld de lantaarns bij de Brons-sluis tussen Garmerwolde en Ruischerbrug. Maar ook bij de RWZI-garmerwolde en lantaarns langs landwegen en provinciale wegen. Betrokken partijen zijn dan: RWZI-garmerwolde; Gemeente Groningen; Provincie Groningen.
groeten Andries Hof: akehof@gmail.com
Locatie: Groenlicht stralende straatverlichting op landwegen; bedrijventerreinen en langs provinciale wegen
Idee ingediend door: Werkgroep GROEN Garmerwolde
Goed uitgezocht, mooi en goed uitvoerbaar plan!
(2/2) ...opleverde.
Groen licht bleek toen daar een oplossing; wat trouwens ook vrij nadrukkelijk in het nieuws is gekomen. Sindsdien is er bij veel mensen
in de samenleving het beeld ontstaan dat groenlicht goed is voor natuur en overal. Zodoende wordt het ook op bouwterreinen nog al eens als nachtverlichting gebruikt.
Maar (zacht) wit licht is dan nog altijd beter dan groen licht. Bij groen licht verdwijnt het onderscheidingsvermogen van dieren.
3. Op het land heeft groen licht voor dieren/natuur eigenlijk altijd een nadelig effect en dat geld met name voor vleermuizen en muizen.
Voor vleermuizen zie je daarom steeds vaker ook in de stedelijke omgeving amberkleurig of rood licht.
4. Nog lang niet alles is goed onderzocht en er lopen ook nu gedegen langlopende onderzoeken (NIOO-KNAW)
De lantaarns aan de Dorpsweg zijn destijds vervangen en hebben nu een goed op de weg gefocused licht. Het is erg prettig als aanwonende dat niet je hele huis in het licht staat. Ik denk ook dat dit duurzamer is dan de verlichting van destijds? De verlichting aan de Hildebrandstraat verlicht echter vooral huizen (om het binnen donker te krijgen in de slaapkamer zijn dikke gordijnen nodig)en de hemel, er wordt veel overbodig licht verspreid. Is iets anders mogelijk, dat ook net als aan de Dorpsweg meer focuset op de weg en wellicht ook minder energie verbruikt?
(1/2) Via de mail is de reactie op dit idee al gedeeld met Andries, voor de volledigheid hierbij ook op de Stem: "Naar aanleiding van ons gesprek heb ik de stadsecoloog om advies gevraagd. Hij heeft me onderstaande laten weten. Op basis van zijn antwoord, zien we daarom nu geen reden om groen licht toe te passen. Hij geeft aan dat er juist nadelige gevolgen zijn voor bijvoorbeeld vleermuizen. Uit alle ( huidige) onderzoeken blijkt:
1. (nachtelijk/kunst) Licht is sowieso slecht voor de gehele natuur ( vandaar ook de term lichtvervuiling) . Dus kunstlicht altijd proberen te voorkomen of beperken .
Bioritmes van planten en dieren raken verstoord waardoor ze uiteindelijk zwakker worden.
2. Groen licht is in beeld gekomen bij het plaatsen van boorplatforms en boortorens op zee.
Deze konden door zee/trekvogels niet tijdig worden ontdekt wat slachtoffers...