Ga terug

Ommetjes

Gebiedsteam Ten Boer Gebiedsteam Ten Boer  •  01-09-2021  •  Geen reacties  •  Garmerwolde  • 

 

Tekst uitkomst enquête juni 2021

 

Extra wandel- en fietsommetjes met als doel de omgeving toegankelijker maken voor recreatie in de eigen omgeving. Liefst ook door weilanden en langs akkers.

Een paar opties:

Kardingermaar - Het pad langs de Kardingermaar/Edonbosje, en eventueel de Kardingermaar zelf, doortrekken tot aan de Rijksweg/aansluiting Damsterdiep; daarna verschillende opties, bijv. terug via het fietspad langs de Rijksweg (of via een nieuw aan te leggen wandelpad ernaast), of een oversteek creëren naar de Bronssluis/J. Slimsluis en de dijk, of het nieuwe pad halverwege laten aansluiten op het kunstwerk met de wilgen en daarna rechts via Noorddijkerweg of links Ruischerbrug weer terug. Een andere optie om het ommetje Kardingermaar af te maken zou zijn om bv. een bruggetje over het Maar te maken, (of over de sloot en dan vanaf de Stadsweg aan deze kant van de Maar blijven) en dan langs de akkers richting "boerderij van Pelleboer" (Dorpsweg 31) lopen. Voor een deel is hier al een soort pad langs de akkers, dat moet dan verlengd worden in overleg met grondeigenaren. Met een paar kleine aanpassingen zou je dan misschien ook richting het kerkhof / de kerk / pad naast Dorpsweg 67A kunnen lopen. Tips:

 • Indien het Maar wordt doorgetrokken: mogelijk peilverschillen Maar en Damsterdiep, misschien op te lossen met een watermolentje (zoals de molen Kikkoman in Leinwijk).
 • Voor de oudere mensen zou het fijn zijn als er ook een verhard ommetje zou komen dichter achter de huizen langs.
 • Als je door de weilanden gaat is dit misschien te combineren met een natuurleerpad.
 • Eventueel extra knotwilgen langs dit pad.  

Lanelandstermolen Van Lageweg naar molen en dan van de Langelandster molen naar de Stadsweg

 

Garmerwolde-Ellerhuizen - Maak een directe verbinding tussen Garmerwolde en Ellerhuizen, door de Lageweg te verlengen d.m.v. een fietstunneltje onder de N46 (Eemshavenweg). Dit zou een enorme uitbreiding betekenen van fiets- en wandelmogelijkheden (samen met Thesinge?).

 

Voetpad langs Dorpsweg - Een voetpad vanaf de kerk in aansluiting op de Stadsweg zorgt ervoor dat voetgangers niet langer over de rijbaan het dorp hoeven te verlaten, maar dat ze op een veilige en rustige manier de Stadsweg kunnen bereiken om daar tussen het groen van de weilanden te wandelen. Zou mooi zijn als dit ook nog gecombineerd kan met verbetering biodiversiteit. Tips:

 • Misschien pad door het ‘bosje van Werkman’ (NB: dat is de eigenaar van een stuk grond tussen - -Dorpsweg/Lageweg/Stadsweg)?
 • Kan de bebouwde komgrens naar het kruispunt met de Stadsweg?
 • Denk aan rollators etc.
 • Kan er ook wat extra verlichting komen?
 • Zorg over mogelijke verstoring vogels/ganzen.

 

Status: Grote behoefte aan ommetjes bleek uit dorpsenquete vj 2021 (ruim 80%). Bij de gemeentelijk projectleider ommetjes onder de aandacht gebracht.

Wat is er nodig: Gezamenlijk verder brengen van deze ideeën door dorpsbewoners en gemeente. 

 

Foto: Unsplash.com

Fotograaf: Ochir-Erdene Oyunmedeg

Idee ingediend door: Vereniging Dorpsbelangen Garmerwolde

Je moet inloggen of een nieuw account aanmaken om te kunnen reageren.
  Geen mijlpalen gedefiniëerd