Ga terug

Met sportattributen energie opwekken voor verwarming van openbare gebouwen.

Dichter Dichter  •  21-06-2022  •    Geen reacties  •  Lewenborg  • 

Fitness is hip, en op veel plekken staan nu ook buiten sportattributen. Die sportenergie gaat nu allemaal 'verloren', terwijl je met simpele technologie de inspanning kunt omzetten in aandrijving, verwarming of verlichting. Bijvoorbeeld de verwarming van het zwembad zou kunnen worden bijgeboost door de sporters. De verwarming van het leszwembad in Lewenborg kan een pilot zijn om te testen of zoiets wat betreft duurzaamheid de investering waard is.

Dat gaat liefst op een aansprekende en motiverende manier. Stel je voor: normaal is het zwemwater 23 graden, maar als er aan de andere kant van de muur gefietst of geroeid wordt, gaat het naar 25 graden! Je kunt er een strikte termostaat op zetten zodat de fiets de verwarming overneemt van de geiser of boiler, maar het is des te leuker als er één of twee graden verschil gemaakt kan worden zodat men het effect van de actieve energieopwekking letterlijk voelt.

Zo'n aansluiting moet hufterproof zijn en liefst onderhoudsvrij. Dat vraagt om denkwerk van experts. Het zou ontzettend leuk zijn om dit project bij een technische studie neer te leggen en studenten uit te dagen om met een ontwerp te komen. 

Wat de kosten zullen zijn, is lastig in te schatten. Er is op Noorderzon jaren geleden al eens iets vergelijkbaars gedemonstreerd, dus er zijn vast al ontwerpen voor. Waarschijnlijk kost het groot opzetten toch meer dan het budget voor de wijk. Wellicht kan dit in samenwerking met scholen, stichtingen en de gemeente worden gerealiseerd. 

 

Locatie: Leszwembad Aqua

Je moet inloggen of je registreren om te kunnen reageren.
    Geen mijlpalen gedefiniëerd