Ga terug

Met sportattributen energie opwekken voor verwarming van openbare gebouwen.

Dichter Dichter  •  21-06-2022  •  2 reacties  •  Lewenborg  • 

flexifitness.jpg

Fitness is hip, en op veel plekken staan nu ook buiten sportattributen. Die sportenergie gaat nu allemaal 'verloren', terwijl je met simpele technologie de inspanning kunt omzetten in aandrijving, verwarming of verlichting. Bijvoorbeeld de verwarming van het zwembad zou kunnen worden bijgeboost door de sporters. De verwarming van het leszwembad in Lewenborg kan een pilot zijn om te testen of zoiets wat betreft duurzaamheid de investering waard is.

Dat gaat liefst op een aansprekende en motiverende manier. Stel je voor: normaal is het zwemwater 23 graden, maar als er aan de andere kant van de muur gefietst of geroeid wordt, gaat het naar 25 graden! Je kunt er een strikte termostaat op zetten zodat de fiets de verwarming overneemt van de geiser of boiler, maar het is des te leuker als er één of twee graden verschil gemaakt kan worden zodat men het effect van de actieve energieopwekking letterlijk voelt.

Zo'n aansluiting moet hufterproof zijn en liefst onderhoudsvrij. Dat vraagt om denkwerk van experts. Het zou ontzettend leuk zijn om dit project bij een technische studie neer te leggen en studenten uit te dagen om met een ontwerp te komen. 

Wat de kosten zullen zijn, is lastig in te schatten. Er is op Noorderzon jaren geleden al eens iets vergelijkbaars gedemonstreerd, er al ontwerpen voor. Ecosporten wordt het genoemd. Er zijn al hometrainers voor eigen gebruik in ontwikkeling: https://www.zonneplan.nl/powerbike. Voor €1000 kun je waarschijnlijk wel een basis systeem opzetten dat energie opwekt. Waarschijnlijk kost het groot opzetten toch meer dan het budget voor de wijk. Wellicht kan dit in samenwerking met scholen, stichtingen en de gemeente worden gerealiseerd. Ik verwacht dat het elk jaar goedkoper wordt.

 

Locatie: Leszwembad Aqua

Wat is de beoordeling van dit idee?

Helaas gaat dit idee voor dit jaar niet naar de stemronde. Het idee heeft meer aandacht en uitwerking nodig, die op dit moment niet gegeven is. Wel is het mogelijk dit idee volgend jaar weer in te dienen.

Je moet inloggen of een nieuw account aanmaken om te kunnen reageren.
 • BeWonersPlatform Lewenborg

  Wat een mooi idee! Kun je het idee zelf wat verder uitwerken? Bijvoorbeeld: een opleiding zoeken die het idee mét jou wil concretiseren? Heb je ook een idee wat de kosten hiervan zijn?

  Geen duimpje  | 
  0
  0
  1 reactie (tonen) 1 reactie (verbergen)
   • Dichter
    Dichter  •  Indiener  •  25-08-2022 · 23:25:21

    Ik heb even gekeken, het wordt al op veel plaatsen gedaan, ook pop-up. Ze noemen het ecosporten. Er is een sportschool die dit ook standaard doet: FlexiFitness. Ik wil het idee wel uitzetten bij studenten, wellicht kunnen die dan ook een idee geven van de schaal en kosten als je zoiets voor het zwembad wilt doen.

    Geen duimpje  | 
    0
    0
    Geen reacties
   Geen mijlpalen gedefiniëerd