Ga terug

Hier begint de zee!

Ellen Beck Ellen Beck  •  31-10-2019  •  5 reacties  •  Oosterparkwijk  • 

hierbegint_de_zee-01.jpg

Zwerfafval is één van de grootste ergernissen van Oosterparkers. Als zwerfvuilteam zijn we hier druk mee bezig en laten we de straten graag schoner achter dan dat we er beginnen. We wandelen elke maandagochtend door de straten van onze wijk, komen bewoners tegen en babbelen een end weg. We leren de wijk op een andere manier kennen met een oog voor afval. Wat voor ons, en vast voor iedereen, een doorn in het oog is zijn de sigaretten die op straat worden gegooit als een openbare asbak. Helaas is het grijpen van sigaretten een hels karwei en eigenlijk geen beginnen aan… De sigaretten en haar giftige stoffen belanden in de goot, in de rivieren en eindigen in de zee. Ook ander zwerfvuil verdwijnt samen met het hemelwater de zee in. De zee lijkt ver weg maar de plastic soep begint ook in de stad! Het lijkt ons een goed idee om hier bewustwording aan te geven. 

Waarom?

  1. Het plan leidt tot bewustwording van de gevolgen van zwerfafval in goten.
  2. Het plan zorgt voor schonere straten en die vormen een fijne wijk.
  3. Het plan draagt bij aan een Duurzame en dier/natuur vriendelijke wijk.
  4. Het plan laat rokers inzien dat je sigaretten niet op straat moet gooien en dus ook niet in de goot. Hiermee gaan we de strijd aan met het meest gevonden zwerfafval item.
  5. Hierdoor draagt de Oosterparkwijk niet bij aan de plastic soep van 100.000 miljoen ton afval.

Wat? Ergens in de tijdlijn is er een moment geweest waarop we het met elkaar oke vinden om afval in de goot te gooien. Waarschijnlijk omdat de gemeente met de veegkarren het dan makkelijk kunnen opvegen. Of misschien omdat alles wat in de goot verdwijnt opgevangen en gefilterd wordt? Als we er even bij stil staan… Hoe vaak komt die bezemwagen eigenlijk langs? Wordt er wel gefilterd en opgevangen? Deze bewustwording en dit denkmoment is nodig om gedragsverandering te veroorzaken. Dit plan stimuleert de bewustwording en doorbreekt het normale patroon op een positieve manier.

Hoe? Door naast de straatgoten informatieborden te plaatsen met daarom ‘Hier begint de zee’. Gelijkvloers zodat er geen hinder op de stoep of straat ontstaat. Duurzaam zodat ze minstens 10 jaar onaangetast blijven bestaan. De borden worden ongeveer 15 centimeter groot. Dus niet schreeuwerig, ze maken eerder nieuwsgierig. Alleen als wandelaar kun je ze bewust lezen. De borden krijgen een mooi strak design met een nette afwerking. De borden worden naast de goot geplaatst. Bij elke goot wordt dit op dezelfde manier gedaan.

Voorbeeld:https://www.google.com/search?q=5ced03660000000000000000_BIG&sxsrf=ACYBGNSR9H0WQMn5i_UAhruHfKj7Bn_Gqw:1573554531332&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=S2fKPJiDvBOkyM%253A%252CCMnNLRtI85AsPM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kRoFb6CuywlkghxsjxTh5kXCidO4A&sa=X&ved=2ahUKEwiqsf-2u-TlAhUOKlAKHawBA8UQ9QEwAHoECAAQBg#imgrc=S2fKPJiDvBOkyM:

Wie? Het idee komt vanuit het Zwerfvuilteam. Het zwerfvuilteam bestaat uit 5 vaste deelnemers die op maandagochtend meelopen. Ook zijn er leden die op andere dagen of momenten zelf lopen. Ook deze leden maken deel uit van ons team. Het Zwerfvuilteam is onderdeel van Duurzaam Oosterpark. Hier komen duurzame projecten in de wijk samen en worden projecten ter bevordering van duurzaamheid opgezet. Duurzaam Oosterpark huisvest zich in het Stadrestaurant Het Oude Politiebureau. Hier is de samenwerking met Wijkwerken en Werkpro. We werken nauw samen met Groningen Schoon Dankzij Mij, Bewoners Organisatie, Wij-team en de Coöperatieve wijkraad. Als zwerfvuilteam organiseren we opruimacties, milieustraten, extra prullenbakken, melden we grofvuil, signaleren we mankementen rondom afval, workshops met studenten, weten we hoe de afvalstromingen werken in de Oosterparkwijk, we betrekken ondernemers, waarderen we straten en reiken we prijzen uit voor de winnaar.

 

Vergunning Er moet een aanvraag voor plaatsing van 100 bordjes op straat moeten worden gedaan.

 

Locatie: Meerdere putten en goten in de wijk

Waarom zijn dit de kosten?

Ontwerp - 3 uur € 250,- incl. Drukwerk - 100 stuks € 187,99 incl. Montage en plaatsing over 8 uur € 400,- incl Totaal € 937,99 incl.

Je moet inloggen of een nieuw account aanmaken om te kunnen reageren.
Geen mijlpalen gedefiniëerd