Ga terug

Eetbaar groen in de wijk

Ria Ria  •  03-10-2019  •    8 opmerkingen  •  Oosterparkwijk  • 

walnootboom

Ons voorstel is om notenbomen te planten in de wijk ipv sierbomen. Dit levert eetbare noten op voor kinderen en volwassenen. Denk aan de walnoot , tamme kastanje en de hazelaar. Vruchtbomen zoals appel en peer zijn bewerkelijker in onderhoud. Dit zochten we samen met een bomenexpert uit.  Ook mispels  en vijgen lijken geschikt en weinig onderhoud te vragen.

Er zijn verspreid in de Oosterparkwijk genoeg open plekken in parken en groenstroken die geschikt zijn om deze bomen en struiken te planten in het gras. De uiteindelijke plekken kunnen in overleg bepaald worden. Een mooie plek zou de groenstrook aan het van Starkenborgkanaal zijn. Fietspaden, wandelpaden en de straatranden moeten vermeden worden in verband met overlast in de herfst als de noten vallen.

Dit groene plan sluit aan bij de toekomstvisie van de Gemeente Groningen. De gemeente wil bomen behouden en waar mogelijk het aantal uitbreiden om CO2 weg te vangen en koelte te geven in de zomermaanden. Ook zijn bomen gunstig bij het opzuigen van overtollig water. Het leefmillieu in de stad wordt gunstig beinvloed.

Bijenkasten zijn van harte welkom en/of randen met fleurige bloemen. (zie hiervoor andere plannen onder dit project)

Het lijkt me heerlijk in de herfst. Educatief voor de kinderen. Eetgenot voor de hele wijk. Je ontmoet elkaar bij het rapen in de herfst. 

Zijn we een klein beetje boer.

Locatie: Groenstroken en parken verspreid in de Oosterparkwijk oa de groenstrook aan het van Starkenborgkanaal.

Idee ingediend door: Wij zijn met 3 Oosterparksters aan het denken in dit projectje: Christel, Jolanda en Ria. Ieder met een eigen taakje: kennis over bomen vergaren, kennis over gemeentelijke notities vergaren, organisatorische capaciteiten.

Documenten (3)

Toelichting kosten

3500,- euro totaal - 10 walnootbomen van 4 meter hoogte (aanschaf, vervoerskosten, beplantingskosten) kosten 2250,- - 15 hazelaars van 2 meter hoogte (aanschaf, vervoer en beplantingskosten) 1250,- - Onderhoudskosten jaarlijks zo nodig mest en kalk en eenmaal per drie jaar snoeien van de hazelaars verder geen extra onderhoud nodig.

Je moet inloggen of je registreren om te kunnen reageren.
Geen mijlpalen gedefiniëerd