Stem van Groningen

Ga terug

Pilot slimme snelheidsmeter met beloning

Maarten Maarten  •  09-10-2019  •  Oosterparkwijk  • 

Safety Safe - Minder hardrijders door slimme snelheidsmeter met beloning

Rond de Paradijsvogelstraat, Pelikaanstraat, Flamingokade en het Oosterparkkwartier zijn veel nieuwbouwwoningen gebouwd. Hier wonen veel gezinnen met jonge kinderen. Jonge kinderen vertonen soms onvoorspelbaar gedrag en kunnen op onverwachte momenten zomaar de straat oprennen of niet goed uitkijken als ze tussen geparkeerde auto's door de straat oversteken. Vooral langs de Florakade en Paradijsvogelstraat wordt regelmatig te hard gereden wat natuurlijk gevaarlijk is. Het zou mooi zijn als we kunnen zorgen dat er wat minder hard wordt gereden in deze omgeving. Om niet alleen de directe omgeving te laten profiteren van dit initiatief, willen we het als een pilot uitvoeren welke kan helpen bij het overwegen van bredere inzet van de voorgestelde aanpak door de wijk / Gemeente.

We willen het effect meten van een zogenaamd 'nudging feedback systeem'. In de bijgevoegde offerte is te zien wat de kosten zijn voor de huur van de slimme snelheidsmeter Safety-safe (https://safetysafe.nl/) voor 4 weken en het bijbehorende begeleidingstraject voor een periode van 3 maand in de omgeving. De begeleiding bestaat uit o.a. met de bewoners (die in de buurt zitten van de Safety-Safe) in gesprek te gaan en het gezamenlijk bepalen van de ‘prijs’ die met goed gedrag behaald wordt, plaatsen van borden en bieden van een pakket aan communicatiemiddelen. De prijs kan bijvoorbeeld worden ingezet voor meer structurele maatregelen zoals mogelijk plaatsing van een smileybord. Gebleken is (zie b.v. hier) dat alleen plaatsing van een bord zonder begeleiding slechts een aantal weken goed werkt. De sociale aanpak met een langdurig begeleidingstraject is gebleken effectiever te zijn. Door de omgeving te betrekken wordt tevens naast een stuk bewustwording ook samenhorigheid gecreëerd. Verkeersveiligheid wordt een gezamenlijk doel!

Voor het bepalen van de effectiviteit van de paal heeft de Gemeente meetapparatuur en deze kan, zonder kosten voor dit idee, worden ingezet. Bij de kosten is ook een budget voor een beloning bij goed gedrag meebegroot. De paal wordt aangesloten op de stroomvoorziening in een huis aan de Paradijsvogelstraat. Hier wordt voor de periode van 4 week een bedrag van 40e aan stroom voor gerekend. Aangezien er sprake is van een campagne waarbij de omgeving wordt betrokken, wordt er ook reclamemateriaal gemaakt en borden. Kosten voor het uitbesteden van drukwerk zijn meegenomen in de begroting.

Documenten (1)

Uitleg van de prijs van het idee

Inhuur team Safety-safe (incl paal): €8.650 Plaatsen en verwijderen paal: €1.500 Stroom: €40 Drukwerk: €200 Beloning bij goed gedrag: €1.500 Totaal: €11.890


Login To Comment
 • Klap123

  Ik zou dit (en de andere goede ideeen hierbij geplaatst, zoals de bloembakken en zoals in Overschild) + duidelijker geplaatste 30km-borden, heel graag in de gehele 30km-zone willen. Ik woon zelf in de Klaprooslaan, en hier wordt vaak veel te hard gereden! Mede door de breedte van de straat, denken bestuurders dat ze harder mogen/kunnen. Dus graag in de hele zone, niet alleen in de nieuwbouwzone.

   • Pauliena

    Helemaal eens. Graag voor de hele wijk doorvoeren en niet alleen voor de nieuwbouwzone. Overigens is de gemeente hier al meerdere keren over gemaild. Maar momenteel vinden ze dat op andere plekken in de stad de verkeersveiligheid meer in het geding is. Ik denk dat we als buurtbewoners de gemeente regelmatig aan hun jasje moeten trekken over de problemen rond het te hard rijden in de wijk. Van de hele wijk een 30-km zone maken lijkt me ook een heel goed idee.

    Geen reacties
 • Fransien

  Een fijn voorbeeld van snelheidsverminderende ingrepen heb ik gezien in het dorpje Overschild. Daar zijn op de doorgaande weg kunstwerkjes van metaal geplaatst van de 'verkeerskwetsbaren': het silhouet van een rennende hond, een kinderfietsje, twee ouwetjes op een bankje.. Mooi en (wellicht) functioneel.

  Geen reacties
 • Pauliena

  Eens met Klap123. Te hard en gevaarlijk rijden is in de hele wijk een probleem. Zaagmuldersweg wordt in de avond en nacht door velen als racebaan gebruikt. Aan de Zaagmuldersweg zit de vrouwenopvang waar ook veel kleine kinderen zijn. Dus heel graag dit plan doorvoeren voor de gehele wijk en niet alleen voor de nieuwbouwzone.

  Geen reacties
Geen mijlpalen gedefiniëerd