Ga terug

Een AED en reanimatiecursussen, daar red je levens mee!

Tria Tria  •  30-10-2019  •    10 opmerkingen  •  Oosterparkwijk  • 

AED met buitenkast

Begin oktober heb ik samen met mijn collega een man op straat gereanimeerd die van de fiets was gevallen door een hartstilstand. Ik ben ervan overtuigd dat door toedoen van de in de betreffende straat aanwezige AED, we deze man hebben kunnen redden. Hij is met een goede hartslag per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het besef dat we iemand zijn leven hebben gered en zijn familie en vrienden heel veel verdriet hebben kunnen besparen bezorgde me kippenvel en zette me aan het denken. 

In de Oosterparkwijk zijn niet genoeg AED's aanwezig. Een AED (automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand door het toedienen van een elektrische schok). De inzet van een AED en het starten van reanimatie binnen 6 minuten doet de overlevingskans van iemand enorm toenemen, want een ambulance redt het niet altijd om binnen 6 minuten aanwezig te zijn.

Een AED kan bediend worden door vrijwilligers die kunnen reanimeren (burgerhulpverleners), deze vrijwilligers krijgen een oproep zodra er een hartstilstand in de buurt is. 

Een AED met buitenkast kost rond de EUR 1.660,- per stuk. 

Een AED kan aan een buitenmuur bevestigd worden, zodat deze altijd, dag en nacht, bereikbaar is. 

In wijk zijn 3 AED's aanwezig: in de Lidl, de Jumbo en in Stadsrestaurant het Oude Politiebureau. Deze zijn echter niet 24 uur per dag bereikbaar en zijn niet voldoende verspreid door de wijk. 

Daarnaast zou het goed zijn om met een aantal buurtbewoners een reanimatiecursus te doen, zodat het aantal burgerhulpverleners in de Oosterparkwijk toenemen. Het met elkaar volgen van deze cursus zorgt daarnaast voor binding in de wijk, wat het extra mooi maakt. 

Een cursus van 4 uur kost ongeveer EUR 35,- p.p.

Ik hoop dat jullie de noodzaak van een AED en meer geschoolde burgerhulpverleners in de Oosterparkwijk inzien en op dit idee stemmen! Ik wil graag EUR 2500,- inzamelen voor 1 AED en 24 reanimatiecursussen.  

Alvast bedankt. 

Tria

Toelichting kosten

Een AED met buitenkast kost rond de EUR 1.660,- per stuk. Een cursus van 4 uur kost ongeveer EUR 35,- per persoon. Ik wil graag EUR 2500,- inzamelen voor 1 AED en 24 reanimatiecursussen.

Je moet inloggen of je registreren om te kunnen reageren.
Geen mijlpalen gedefiniëerd