Stem van Groningen

Ga terug

Een AED en reanimatiecursussen, daar red je levens mee!

Tria Tria  •  30-10-2019  •  Oosterparkwijk  • 

AED met buitenkast

Begin oktober heb ik samen met mijn collega een man op straat gereanimeerd die van de fiets was gevallen door een hartstilstand. Ik ben ervan overtuigd dat door toedoen van de in de betreffende straat aanwezige AED, we deze man hebben kunnen redden. Hij is met een goede hartslag per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het besef dat we iemand zijn leven hebben gered en zijn familie en vrienden heel veel verdriet hebben kunnen besparen bezorgde me kippenvel en zette me aan het denken. 

In de Oosterparkwijk zijn niet genoeg AED's aanwezig. Een AED (automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand door het toedienen van een elektrische schok). De inzet van een AED en het starten van reanimatie binnen 6 minuten doet de overlevingskans van iemand enorm toenemen, want een ambulance redt het niet altijd om binnen 6 minuten aanwezig te zijn.

Een AED kan bediend worden door vrijwilligers die kunnen reanimeren (burgerhulpverleners), deze vrijwilligers krijgen een oproep zodra er een hartstilstand in de buurt is. 

Een AED met buitenkast kost rond de EUR 1.660,- per stuk. 

Een AED kan aan een buitenmuur bevestigd worden, zodat deze altijd, dag en nacht, bereikbaar is. 

In wijk zijn 3 AED's aanwezig: in de Lidl, de Jumbo en in Stadsrestaurant het Oude Politiebureau. Deze zijn echter niet 24 uur per dag bereikbaar en zijn niet voldoende verspreid door de wijk. 

Daarnaast zou het goed zijn om met een aantal buurtbewoners een reanimatiecursus te doen, zodat het aantal burgerhulpverleners in de Oosterparkwijk toenemen. Het met elkaar volgen van deze cursus zorgt daarnaast voor binding in de wijk, wat het extra mooi maakt. 

Een cursus van 4 uur kost ongeveer EUR 35,- p.p.

Ik hoop dat jullie de noodzaak van een AED en meer geschoolde burgerhulpverleners in de Oosterparkwijk inzien en op dit idee stemmen! Ik wil graag EUR 2500,- inzamelen voor 1 AED en 24 reanimatiecursussen.  

Alvast bedankt. 

Tria

Uitleg van de prijs van het idee

Een AED met buitenkast kost rond de EUR 1.660,- per stuk. Een cursus van 4 uur kost ongeveer EUR 35,- per persoon. Ik wil graag EUR 2500,- inzamelen voor 1 AED en 24 reanimatiecursussen.


Login To Comment
 • Susie

  Ik vind het een geweldig idee om een AED te plaatsen waar je 24 uur per dag bij kan. Hopelijk is hij “hufterproof”. Samen met het aanbieden van reanimatiescholing zijn we beter voorbereid wanneer elke seconde telt! Mijn stem heb je.

  Geen reacties
 • Monique de Raad

  Top idee! Ik sta hier helemaal achter, mocht je nog hulp nodig hebben bij eventuele uitwerking dan ben ik bereid je te helpen. Ik heb contact met kopland (zaagmuldersweg) heb gevraagd hier een AED op te hangen, ze gaan er werk van maken. Ik weet de laatste status hiervan even niet, ga maandag gelijk weer vragen. Ze hebben een mooie ruimte om eventueel een reanimatiecursus te geven. Mijn overbuurvrouw geeft de cursus in het UMCG. Met het juiste netwerk is er vast veel mogelijk! Groet Monique

  Geen reacties
 • margriet

  Er zijn op dit moment zeker 3 AED’s in de wijk, alleen de plaatsen zijn wat dicht op elkaar en soms ‘s nachts niet bereikbaar. Verder zou men ze aan moeten melden bij de Hart Stichling zodat ieder een kan zien waar ze in de wijk hangen. Op dit moment is dat bij de Jumbo, de Lidl en Het Oude Politie Bureau.
  Reanimatiecursus prima Idee en misschien dit idee veranderen in waar verplaatsen we de/een AED? Het HOP wilde wel in gesprek om die van hun op een openbare bereikbare plek te hangen, maar daar hangteen prijskaartje aan i.v.m. Beveiligingskosten.

  Er

Geen mijlpalen gedefiniëerd