Ga terug

Heel Haren fietst

maria maria  •  18-09-2020  •  6 reacties  •  Groene Parel  • 

voorbeeld van een rolstoelfiets

Aangepaste (huur)fietsen in Haren

Het actief houden van minder mobiele inwoners door nasr buiten te gaan en fietsen,  stimuleren van ouderen en mensen die noodgedwongen tijdelijk of permanent binnen zitten.

Door het geven van prikkels middels diverse sensitieve input. wordt er witte hersenstof aangemaakt waarvan wetenschapelijk is bewezen dat dit cruciaal bijdraagt aan genezing en psychisch herstel. Uit eigen ervaring weet ik wat buitenzijn met je kan doen. meer energie, betere geneeskracht en sociale contacten.

Stelt u zich eens voor hoe het voor deze groepen zou zijn als ook zij ook heerlijk de wind in hun gezicht voelen, de seizoenen aan den lijve ervaren en hun actieradius zoveel groter zien worden.

Wat is nou fijner dan genieten in de natuur rondom je woonplaats of eens naar een ander dorp of stad te kunnen gaan zonder autogebruik. 

de bedoeling is verschillende soorten fietsen aan te bieden waar mensen met een beperking op vervoerd kunnen worden. bv een fiets waar je een rolstoel voorop kunt zetten of een fiets met een rolstoel ervoor waar men op kan stappen. Later zou er een fiets kunnen komen waar men zelf ook mee kan trappen zodat de spieren ook getraind kunnen worden.

Hiervoor zouden vrijwilligers ingezet kunnen worden of partners of vrienden/vriendinnen kunnen die de fietsen kunnen huren. Allemaal zijn ze elektrisch ondersteund wat voor iedereen te doen is. Er zal een uitgiftepunt komen in Haren waar de fiets gehaald en gebracht kan worden. Verder kan worden gereserveerd via een website of telefonisch, ook ala minuut omdat er niets zo veranderlijk is als het weer.

Ook kunnen er leuke routes worden uitgezet die men kan volgen. 

Ook kan men de fiets huren voor langere periode waardoor er bv een pieterpad gefietst kan worden of een andere lange afstandsroute.

Er is ind e buurt (noord nederland) nergens een soortgelijke fiets te huren. Wel is er een duofiets maar deze is zeer breed en daarmee is t moeilijk over smallere fietspaden te gaan waardoor je al weer snel afhankelijk bent van de doorgaande wegen en bospaden echt niet mogelijk zijn.

 

De bedoeling is een verbinding te maken met een stichting (zijn in contact met verschillende) en een locatie te vinden die daarbij past. Tot die tijd kan het vanuit mijn eigen huis of evt bij een fietsenmaker die hiervoor openstaat.

Verder komt er een webstite en telefoonnummer waarop info  te lezen is en reserveringen kunnen worden gedaan. 

Daar de fietsen erg duur zijn (maar we zijn in overleg met de van Raam fabriek), ongeveer 9000 euro per stuk kunnen we beginnen met 1 of 2 fietsen en later de opbrengsten gebruiken voor de aanschaf van een volgende ( bv een tandem waarbij men ook kan meetrappen en dus gelijk een goede oefening is voor revalidatie of activering. )

Voor de gemeente zou dit ook een oplissing kunnen zijn voor als er aanvragen komen voor een aangepaste fiets. Welke masr door 1 persoon mag worden gebruikt. Zeker werkt dit project kosten besparend!

En tenslotte zitten we nu in een rottige Coronatijd  de meeste kwetsbare groepen komen niet veel buiten. Maar juist met een fiets in de buitenlucht is het een veilig en toegankelijk uitje. En in de herfst en winter met een dikke warme deken is het ook lekker warm buiten. 

Locatie: tuindorpweg 25

Waarom zijn dit de kosten?

Het idee ‘Heel Haren fietst’ sluit aan bij het doel een samenleving te vormen waarin iedereen kan deelnemen, ook mensen met een beperking. Het initiatief is inmiddels gevorderd, met het gevraagde bedrag kan de aanschaf van één rolstoelfiets worden gerealiseerd. De initiatiefnemer heeft ondertussen de Stichting ‘Onbeperkt op de fiets’ in het leven geroepen. Vanuit de stichting worden acties opgezet, zoals een tocht per rolstoelfiets naar Santiago. Hiermee hoopt men extra geld op te halen om het aanbod van rolstoelfietsen uit te breiden.

Je moet inloggen of een nieuw account aanmaken om te kunnen reageren.
 • Willeke

  Wat een geweldig idee.

  Geen duimpje  | 
  0
  0
  Geen reacties
  • cjwes

   Wat een goed idee. Ik zou daar met mijn maatje wel gebruik van willen maken. Wie zou het onderhoud doen en wat zijn de kosten daarvan? Weten jullie dat de Mikkelhorst ook een duofiets heeft (gekregen van Torion). Die is alleen als ik het goed heb nog niet in de running. Misschien een idee om contact met ze op te nemen? Jammer dat ik maar 1x mag stemmen, anders had ik zeker ook op dit idee gestemd

   Geen duimpje  | 
   0
   0
   1 reactie (tonen) 1 reactie (verbergen)
   • maria
    maria  •  Indiener  •  30-09-2020 · 13:42:09

    Je mag op meerdere stemmen hoor!
    En een duofiets is erg breed. Daarmee kan je echt alleen over brede wegen. De opair is een superfiets voor door het bos. Wij hebben daarmee een stuk van het pieterpad gefietst. Met bagage. Echt superleuk. We willen echt heel graag dat meer mensen buiten komen. Helemaal in coronatijd is buitenzijn een fijne veilige optie. Maar je mag altijd vontact opnemen voor tips en mogelijkgheden
    Mariaromp2@gmail.com

    Geen duimpje  | 
    0
    0
    Geen reacties
   • Hillegonda de Vries

    Kunt u uw idee concreter maken? Wat kost een dergelijke fiets? Wie gaat het onderhoud doen en betalen? Waar moet de fiets gestald worden? Hoe gaat het met de verhuur? Hoe concreter uw idee is, hoe groter de kans op steun van de inwoners.
    Groet, Hillegonda de Vries, Kernteam Groene Parel

    Geen duimpje  | 
    0
    0
    1 reactie (tonen) 1 reactie (verbergen)
    • maria
     maria  •  Indiener  •  28-09-2020 · 12:33:05

     Al dingen veranderd. Is het zo duidelijker?

     Geen duimpje  | 
     0
     0
     Geen reacties
    • maria
     maria  •  Indiener  •  18-09-2020 · 16:51:22

     en nu natuurlijk allemaal meedenken hoe ik dit kan verbeteren!!!

     Geen duimpje  | 
     0
     0
     Geen reacties
     Geen mijlpalen gedefiniëerd