Ga terug

Tai Chi in het Boeremapark, Zomer 2021

Stichting Burgemeester Boeremapark Stichting Burgemeester Boeremapark  •  22-09-2020  •  19 reacties  •  Groene Parel  • 

Tai Chi in het Boeremapark

De Stichting Burgemeester Boeremapark wil in de zomer van 2021 opnieuw drie maal per week in de maanden juni t/m september Tai Chi / Qigong in het Boeremapark organiseren. Het betreft een activiteit gericht op vooral de oudere inwoners van Haren, maar iedereen is welkom en kan meedoen.  De aktiviteit wordt Corona-proof in de buitenlucht gegeven in de zomerperiode. Dit is de periode waarin, vooral voor ouderen, alle georganiseerde activiteiten stoppen. Het betreft bewegingsvormen die in China in veel parken en op straat worden beoefend en die in Nederland aan populariteit wint. Zo wordt al 20 jaar Tai Chi / Qigong les gegeven door Torion en wordt het ook gegeven in het Noorderplansoen te Groningen. De bewegingsvorm is bij uitstek geschikt voor de oudere mens om gezond te blijven. Vrijwel iedereen kan, ook wanneer sprake is van lichamelijke beperkingen, meedoen. Tegelijk heeft het beoefenen in de groep een sociaal aspect. Voor  oudere deelnemers, die mogelijk ook dit najaar en winter weer door de coronamaatregelen veel binnen zullen zitten, is dit niet onbelangrijk .

Deze zomer (2020) heeft de Stichting Burgemeester Boeremapark, drie maal per week Tai Chi/Qigong in het Boeremapark georganiseerd. De bijeenkomsten lopen nog tot 12 oktober a.s. Subsidie is verkregen van de Gemeente Groningen (Gebiedsteam Haren), De Stichting Dorpsfonds en de Stichting Fondsenbeheer Welzijn Haren. 

De activiteiten zijn een groot succes en de doelgroep wordt goed bereikt. Het aantal deelnemers is vanaf het begin hoog geweest. Gemiddeld ligt dit op 50. Hoogste getelde aantal  was 74.  De uitkomst van de  evaluatie is zeer positief te noemen.  De activiteit wordt zeer op prijs gesteld. Veel mensen gaven aan zich er beter door te voelen.  Deelnemers vonden de bijeenkomsten heel welkom na het lange, geïsoleerd, binnenzitten door de Coronamaatregelen.  Omdat het buiten is voelt men zich veilig. Het Boeremapark is een prachtige plek om deze activiteit te beoefenen. Mooier kan haast niet. Men houdt goed afstand tot elkaar.  Dat de lessen buiten worden gegeven wordt door 96% van de deelnemers zeer belangrijk gevonden. Het is gelukt om de beoogde groep (oudere Harenaars)  te bereiken. 88% van de deelnemers is 60 jaar of ouder. Er is een grote vaste groep.  De frequentie van drie keer per week wordt positief beoordeeld. Een niet onbelangrijke aantal deelnemers is er altijd. Voor hen die niet altijd kunnen is de frequentie gunstig omdat er in de week altijd wel een gelegenheid is om wel te komen.  De kwaliteit van de lessen wordt door 98% van de deelnemers als goed tot zeer goed beoordeeld. De lessen worden verzorgd door David M. Knibbe. Hij is een zeer ervaren Tai chi / Qigong leraar die ook de lessen bij Torion en in het Noorderplansoen geeft. 

Veel deelnemers hebben gevraagd om ook de volgende zomer (2021) weer Tai Chi / Qigong in het park te organiseren. Het bestuur van de Stichting Burgemeester Boeremapark zet zich om dit te bereiken.

De kosten van de lessen gedurende 4 maanden bedragen in totaal €2650,- De stichting Burgemeester Boeremapark kan uit eigen middelen en uit verkregen donaties €600,- bijdragen. Het gevraagde bedrag is:  €2650 - €650 = €2000,- Met dit bedrag kunnen 4 maanden lang, 3 x per week de lessen worden gegeven. Wanneer lessen niet doorgaan omdat het weer te slecht is worden deze aan het eind van de periode ingehaald.

In de bijlage treft u de tussentijdse evaluatie aan alsmede de Flyer die we voor de zomer hadden gemaakt. 

Wij hopen dat veel mensen het een leuk idee vinden om de Tai Chi  komende zomer in het Boeremapark voort te zetten..  

Locatie: Het boeremapark is een prachtig park inHaren. Het park wordt druk bezocht en is aantrekkelijk voor jong en oud. Er is een hertenkamp, een grote vijver en natuurlijk de Boeremabank die herinnerd aan Burgemeester Boerema naar wie, bijna 85 jaar geleden, het park bij de opening is vernoemd.

Idee ingediend door: Stichting Burgemeester Boeremapark

Bestanden (2)

Waarom zijn dit de kosten?

Dit idee is niet nieuw. Toch is besloten dit wel mee te nemen in de stemronde. De redenen hiervoor zijn onder andere: • dat uit de evaluatie van het afgelopen jaar is gebleken dat per les ongeveer 50 personen hebben deelgenomen en de lessen goed worden gewaardeerd. • dat het goed past het binnen de beleidsvisies Gezonde leefstijl, Sociale basis en recreatief gebruik van het openbaar groen. • dat de activiteit in de buitenlucht is en ondanks corona de lessen afgelopen zomer toch konden doorgaan.

Je moet inloggen of een nieuw account aanmaken om te kunnen reageren.
 • CW

  Doet goed , Tai Chi in de Boeremapark.

  9 duimpjes  | 
  9
  0
  Geen reacties
  • fourgreensisters

   Wat een mooi initiatief was dit het afgelopen jaar: als we voor 2000 euro vier maanden lang ouderen én naar buiten én aan het sporten én elkaar ontmoeten kunnen krijgen dan is dat ongelooflijke waardevol en dubbel en dwars de investering waard. Het zou daarom nog mooier zijn wanneer dit opgenomen zou worden in de structurele begroting en niet als incidentele activiteit.

   9 duimpjes  | 
   9
   0
   1 reactie (tonen) 1 reactie (verbergen)
   • Cor Harms

    Dit jaar een groot succes. Het voorziet duidelijk in een behoefte. Volgend jaar graag weer!

    9 duimpjes  | 
    9
    0
    Geen reacties
   • Cat

    Heel mooi initiatief! Graag volgend jaar weer!

    8 duimpjes  | 
    8
    0
    Geen reacties
    • Sjar

     Super leuk en nuttig. Buiten bewegen is wat we nodig hebben. Graag volgend jaar weer de hele zomer lang in het Boerrmapark

     8 duimpjes  | 
     8
     0
     1 reactie (tonen) 1 reactie (verbergen)
     • CW

      Doet goed , Tai Chi in de Boeremapark.

      8 duimpjes  | 
      8
      0
      Geen reacties
     • oosterparkwijk

      Super leuk het Tai Chi in de Boeremapark

      8 duimpjes  | 
      8
      0
      Geen reacties
      • Kapje

       Tai chi 2021 zowel in Groningen Noorderplantsoen als Bieremapark in zomer 2021

       8 duimpjes  | 
       8
       0
       Geen reacties
       • Moro

        Deze zomer was de Tai Chi al voor zoveel mensen een welkom initiatief. Zeker
        na het binnenzitten in het voorjaar. Heel veel rendement voor veel ouderen voor weinig geld. En een uniek gebeuren in Nederland.
        Volgend jaar weer. Eigenlijk moet zo'n initiatief structureel gefinancierd worden.
        Een idee dat zeker steun verdient.

        7 duimpjes  | 
        7
        0
        Geen reacties
        • Hans van Dijk

         Ik heb de activiteit met veel plezier gevolgd. Ik zou graag willen dat dit een vaste waarde wordt Elk jaar weer!

         7 duimpjes  | 
         7
         0
         Geen reacties
         • David M. Knibbe

          Deze zomer heb ik erg genoten van het lesgeven in het Boeremapark. Het gratis en vrijblijvend kunnen volgen van Tai Chi/Qigong lessen is een prachtig initiatief van het bestuur van de Stichting Burgemeester Boeremapark in Haren. Na verloop van tijd zag ik mensen leniger worden en meer bewust van het lichaam. En ook meer plezier krijgen in het bewegen. Het was een hele enthousiaste groep mensen. Zelfs bij regen waren er nog 19 mensen aanwezig. Volgende jaren graag weer. In oktober is er nu geen les vanwege de huidige corona maatregelen. Volgend jaar maken we weer een frisse nieuwe start!

          7 duimpjes  | 
          7
          0
          Geen reacties
          • Renny Werkman

           Heel fijn om te doen. Gezond begin van de dag: drie kwartier bewegen in de buitenlucht samen met anderen, wat heel stimulerend is! Perfect initiatief van de Stichting Burgemeester Boeremapark in samenwerking met David Knibbe als tai chi docent. Goed georganiseerd, uitstekende docent (ook de vervanging!) met heldere uitleg en prachtige oefeningen. Je leert je lijf goed kennen en het werkt goed voor de balans tussen geest en lichaam. Heel waardevol, hopelijk krijgt dit een - permanent - vervolg.

           7 duimpjes  | 
           7
           0
           Geen reacties
           Geen mijlpalen gedefiniëerd