Ga terug

Social Sofa en de 7 bankjes in kleur

cornelia cornelia  •  26-09-2020  •  8 reacties  •  Groene Parel  • 

"wie zijn buren kent voelt zich veiliger, minder eenzaam en gelukkiger. De leefbaarheid van een buurt wordt voor een belangrijk deel bepaalt door de inrichting en onderhoud van de wijk en de sociale verbondenheid tussen de bewoners".

Een Social Sofa is een kale bank die, als het mogelijk is door buurtbewoners/vrijwilligers/families beplakt wordt met kleurige mozaiekstukjes. Een kunstenaar maakt vaak het ontwerp, soms worden kindertekeningen gebruikt. Social Sofa's vind je op vele plekken in Nederland en staan voor ontmoeting, sociale contacten en verbindingen tot stand brengen. https://www.socialsofa.com/nl/

Bij de dorpskern Haren ligt een mooie woonwijk, met een zorgcentrum voor ouderen, een kerk en een basisschool, kinderopvang, grenzend aan een prachtig wandel-en natuurgebied richting Glimmen. Er lijken weinig verbindingen te zijn tussen bewoners in de wijk van ouderen en jonge gezinnen. Dat kan beter!  De bewoners zien steeds vaker Pieterpadwandelaars hun route nemen door de mooie straten. Wie er ook wandelt, bewoner, of de geoefende wandelaar: je mist bankjes! Bankjes, die juist bij uitstek geschikt zijn voor contact. We kunnen met de inrichting in de wijk verbindingen onderling tussen bewoners: ouderen en jonge gezinnen stimuleren en de ontmoetingen/uitwisseling met mensen van buitenaf mogelijk maken.De Social Sofa staat voor verbinding leggen tussen mensen. 

Het idee is op de veel gebruikte wandelroute door een aantal straten 1 Social Sofa te plaatsen en 7 bankjes in de kleuren van de regenboog als een voorziening in de wijk. Bij de bankje komen poezieteksten van noordelijke dichters. De bankjes vormen met elkaar een route vanaf hoek Wilhelminalaan en Westerse Drift, langs het zorgcentrum Westerholm, de Nicolaaskerk, de Nicolaasschool, het parkje bij de Meerkoetlaan tot aan het zandpad bij Sassenhein en Groninger landschap naar het natuur/wandelgebied tot in Glimmen. Het mozaiek van de Social Sofa wordt via een ontwerpwedstrijd voor kunstenaars uitgeschreven. De Social Sofa wordt de aandachtstrekker, een Meeting Point in de buurt.

Het idee biedt mogelijkheden om bij de start samen te werken aan de Social Sofa. Na realisering met de 7 bankjes kunnen (spontane) ontmoetingen tussen bewoners/scholieren/ouderen en zijn/haar begeleiders/mantelzorgers heel natuurlijk onstaan. Het contact van de zorgmedewerkers die met een bewoner uit Westerholm buiten wandelt, met de sportieveling die de landelijke "Pieterpad"wandelroute volgt,. De leerkracht kan met lesopdrachten voor kinderen in het kader van taal of burgerschapsvorming mensen interviewen. Kunstenaars worden betrokken vanwege de ontwerpwedstrijd en kleurenkeuze, waar meer vervolginitatieven uit voort kunnen komen.

De bankjes kunnen een herkenningspunt worden voor de soms dwalende oudere ("weg kwijt: ik sta bij een rood bankje"), rustpunten als de benen moe worden, het gesprek, met de ander die op het bankje plaats neemt (1.5 m in coronatijd). Een stilteplekje om te ontstressen, te mijmeren, te kijken naar de luchten en ondergaande zon in een mooie omgeving. De wandelaar van buiten groningen maakt kennis -via de poezie- met noordelijke dichters en kan voor een kopje koffie (als de thermoskan/flesje water leeg is) naar Sassenheim.

De Social Sofa kan een Meetingpoint worden en samen met de 7 bankjes in de kleuren van de regenboog bijdragen aan een fijne, vrolijke interessante en inspirerende doorgangsroute of wandelroute naar een prachtig natuurgebied.

Onze gesprekken werden langzaam

onze vragen beantwoordden we met kijken

naar de langzame wereld om ons heen  (uit: Wandeling van Rutger Kopland)

 

Indicatie kosten:

Social sofa € 5000 -7000 (incl aflevering, begeleiding en workshop hoe te mozaieken, plaatsing)

7 bankjes € (prijs informeren bij gemeente, per bankje € 800,-? elk een andere kleur

ontwerpwedstrijd uitschrijven kunstenaars

verbindingen leggen met zorgcentrum,, kerk, school, kinderopvang 

 

 

Locatie: Wilhelminalaan, Westerse Drift, Lutsborgsweg (Zandpad naar Quintusbos)

Waarom zijn dit de kosten?

De indiener heeft samenwerking gezocht met Zorgcentrum Westerholm. Het idee is in eerste instantie verkleind naar één social sofa. Deze wordt ontwikkelt met medewerkers en bewoners van Westerholm en de buurtbewoners. Als het bankje klaar is wordt het geplaatst op het openbare terrein van Westerholm. Later kan gekeken worden of meer bankjes een wens van de buurt is.

Je moet inloggen of een nieuw account aanmaken om te kunnen reageren.
 • invloedopmijnomgeving

  Vooral een stevige bank die niet gevoelig is voor vernielingen en duurzaam materiaal, daarna is kleur pas belangrijk.

  Geen duimpje  | 
  0
  0
  Geen reacties
  • WillemienE

   Wat een mooi en kleurrijk initiatief. Als iets in deze bijzondere tijd meer dan ooit van belang is dan is dat de mogelijkheid om elkaar makkelijk en veilig te ontmoeten en even een praatje met elkaar te maken!

   Geen duimpje  | 
   0
   0
   Geen reacties
   • cornelia
    cornelia  •  Indiener  •  02-12-2020 · 18:12:04

    Het idee is aangepast na overleg met de gemeente en betreft alleen de social sofa, gesitueerd bij Westerholm.

    Geen duimpje  | 
    0
    0
    1 reactie (tonen) 1 reactie (verbergen)
    • Gerke

     betekent dit dat het plan om de 7 bankjes te plaatsen nu van de baan is?

     Geen duimpje  | 
     0
     0
     Geen reacties
    • Gerke

     Slecht idee. Laten we deze straten groen houden, geen bankjes erbij in felle kleuren. Bij de Meerkoetlaan staat bovendien al een niet opvallende houten bank met uitzicht op het open landschap. Het Pieterpad loopt niet langs de Westerse drift.

     Geen duimpje  | 
     0
     0
     Geen reacties
     • Ellyvdg

      Niet zo’n fijn idee! Beton is er al genoeg in Nederland en draagt zeker niet bij aan verfraaiing westerse drift en lutsborgweg. En wie doet straks het onderhoud (graffiti!)? Pieterpad loopt trouwens niet langs westerse drift en maar voor een heel klein deel langs de lutsborgweg. Ik heb vooral op speeltuintjes gestemd. Lijkt me heel gezellig als die er komen en geeft ook sociale samenhang.

      Geen duimpje  | 
      0
      0
      Geen reacties
      • Wilma D.

       Goed idee!

       Geen duimpje  | 
       0
       0
       Geen reacties
       • Hanneke Klaver

        Prima Idee!

        Geen duimpje  | 
        0
        0
        Geen reacties
        Geen mijlpalen gedefiniëerd