Ga terug

Uitzichtsvlonder aan de Drentsche Aa

Uitzichtsvlonder Drentsche Aa Uitzichtsvlonder Drentsche Aa  •  27-09-2020  •  1 reactie  •  Groene Parel  • 

Ijsvogel aan de Drentsche Aa door natuurfotograaf Hillebrand Keun

Waarom is het een goed idee?

Zelf ooit in het wild een bever ontmoet? Of een felgekeurde ijsvogel zien langsscheren? Of een visarend vlak voor je neus een vis uit het water zien vangen? Met de realisatie van een ruime uitzichtsvlonder aan de Drentsche Aa is het mogelijk voor mensen uit Glimmen, Haren, Groningen en omstreken dit aan den lijve te ervaren. Bovendien wordt met deze vlonder een cultuurhistorische locatie van de ondergang gered. De nieuwe vlonder komt namelijk op de plaats van de oude vlonder van het 80 jaar oude botenhuis, waar de bekende schrijver Johan Fabricius nog heeft zitten schrijven en tekenen. Daarom alleen al moet deze vloner behouden blijven voor toekomstige generaties!

Voor wie is het idee bedoelt?

het idee is voor iedereen bedeolt die van de natuur wil genieten, jong en oud, kleine groepjes schoolklassen of gezinnen met kinderen, mensen in een rolstoel, natuurfotografen, vogelspotters, schilders en schrijvers die zich door de unieke natuur willen laten inspireren.

Hoeveel gaat het kosten?

Totaal: € 20.000

€ 14.000 aan hardhouten palen, azobe hout voor de vlonder, bitumen band, schroeven, spijkers en bouten, en meer;

€ 5.000 arbeidsloon voor twee vakmensen

€ 1000 voor het ontwerp, de vergunning en de organisatie

 

Wat wilt u zelf doen?

Er staat nu een oud botenhuis met ingezakte vlonder. Die willen we zelf met behulp van vrijwilligers gaan afbreken.We gaan ook samen met vrijwilligers de twee vaklui helpen met opbouwen van de nieuwe vlonder. We organiseren voor vrijwilligers een kleine scholing in circulair bouwen. Zo wordt het ook een leerwerkt waar de buurt bij betrokken wordt. We stellen het terrein open op gezette tijden, zodat de vlonder toegankelijk is voor een breed publiek.

Voor meerdere jaren

Deze unieke natuurbeleving aan de Drentsche Aa is ook  voor toekomstige generaties mogelijk, omdat het Voedselbos te Glimmen ook voor de lange termijn, 100+ jaar, ontwikkeld wordt.

 

 

 

Locatie: Op het Voedselbos te Glimmen aan de Drentsche Aa (moederperceel van de voormalige boomkwekerij de Bonte Hoek)

Idee ingediend door: Stichting Voedselbos te Glimmen, in afstemming met Dorpsbelangen Glimmen

Wat is de beoordeling van dit idee?

Hoe sympathiek het ook is om een steiger te maken om nóg meer van de natuur te kunnen genieten, het past helaas niet binnen de bestemming Natuur. Het gebied heeft een NNN-status (Nationaal Natuurnetwerk Nederland). Volgens de bestemming mogen geen bouwwerken worden gerealiseerd anders dan voor natuurbeheer. De bestemming is er op gericht dat natuurwaarden worden beschermd en ontwikkeld. Er zijn in de omgeving al veel andere mogelijkheden voor natuurliefhebbers, vogelaars, wandelaar en fietsers om van de natuur te kunnen genieten. De restricties in het bestemmingsplan zorgen ervoor dat er ook gebieden zijn waar juist nauwelijks mensen kunnen komen zodat de natuur zo min mogelijk verstoord wordt. Samen met de indiener gaan we in 2021 alternatieven verkennen.

Je moet inloggen of een nieuw account aanmaken om te kunnen reageren.
Geen mijlpalen gedefiniëerd