Stem van Groningen

Ideeën voor Herinrichting Selwerd-West

Elzen knotten

  1 opmerking  •  Douwe Tuinstra  •  03-04-2021  •  Herinrichting Selwerd-West

In de Elzenlaan staan hele grote Elzen. Deze unieke bomen hebben een 2 slachtelijke bloeicyclus waardoor er het hele jaar door spul uit valt wat veel ovelast verororzaakt, vooral voor mensen met hooikoorts. Op pollennieuws.nl is te zien dat de Els 5 keer zoveel pollen geeft als welke andere boom ook. Dit is te merken er ligt gedurende 3 weken een groene waas in de hele straat.

En mensen met hooikoorts ondervinden hier jeuk en benauwdheid van gedurende deze tijd.

Dit wordt opgevolgt door de uitval van meeldraden, 3 weken lang en later nog proppen en gedurende het hele jaar bladeren.

De overlast is buitenproporsioneel met name voor direct omwonenden.

Gezien het karakter van de wijk is het wel passend om Elzen in de Elzenlaan te houden

Daarom het voorstel de bomen te knotten en zodoende de overlast te beperken en toch trouw te blijven an het karakter van de wijk.

 

 

 

 

speelnatuur om speelplaatsen heen

  2 opmerkingen  •  Douwe Tuinstra  •  03-04-2021  •  Herinrichting Selwerd-West

Vaak zijn speelplaatsen omgeven door prikkelbosjes. Hierdoor zijn de bosjes niet toegankelijk om in te spelen en raken ballen die erin komen lek.

Dit gaat specifiek om het pleintje tussen de ranonkel straat en maluslaan, maar geld voor meer pleintjes.

Hier is het zo extreem, dat 3 jaar geleden het kindvriendelijke speelbosje vervangen is door de meest vreselijke prikkelbosjes.

Op het gras is het meestal te drassig om te voetballen en daarom wordt er altijd op de tegels gevoetbald.

Vervangen van deze bosjes door kindvriendelijke natuur zoals bijvoorbeeld in de BSV maakt de bosje toegankelijk om in te spelen, hutten bouwen, verstoppen klimmen enzovoort.

Tevens raken ballen niet meer lek. 

Groen in de Ranonkelstraat

  1 opmerking  •  Timslaterus  •  20-04-2021  •  Herinrichting Selwerd-West

Beste lezer,

Sinds de aanleg van het nieuwe fietspad in de Ranonkelstraat is het aangezicht van de straat er fors op achteruit gegaan. We zijn de 'groene' uitstraling van de straat kwijtgeraakt. Dit staat haaks op het aandachtspunt 'Meer Groen in de Woonwijken' waar de gemeente middels verschillende ideeen en initiatieven stem aan geeft (overigens is dit ook een landelijk aandachtspunt). Om de Ranonkelstraat zijn groene identiteit terug te geven en de wijk ook op micro-niveau leefbaarder te maken is het dus belangrijk om te zorgen voor meer groen in de straat. Een idee is het verbreden van de stoep, waardoor auto's naar de nieuwe parkeerplekken geforceerd worden en er tegelijkertijd ruimte ontstaat om bomen aan te planten (zoals in bijvoorbeeld de Elzenlaan al het geval is). Andere ideeen voor meer groen zijn natuurlijk ook oké, zolang het maar substantieel is.  Sunny Selwerd, laat de Ranonkelstraat niet in de schaduw staan!  

 

Verdwenen bomen vervangen

  1 opmerking  •  René Hoogschagen  •  22-04-2021  •  Herinrichting Selwerd-West

De afgelopen jaren zijn tientallen bomen in de wijk gesneuveld en niet aangevuld door nieuwe bomen. Dat is jammer want bomen zorgen voor schaduw, nemen co2 op, maken zuurstof, nemen water op, versterken de bodem, zijn goed voor vogels en insecten en ze zijn gewoon fraaier dan een kale straat. Dus: eindelijk vervangen die vedwenen bomen. En dat hoeven geen soorten te zijn die in die straat al staan, wat mij betreft. Diversiteit is ook prima.

Veiligere straat met meer rust en groen

  1 opmerking  •  Steffan  •  10-04-2021  •  Herinrichting Selwerd-West

Het idee is om de bottelroosstraat om te turnen in een compleet nieuwe straat waardoor het veilig is voor iedereen , ook zodat het de onrust en drukte wat wegneemt .  Een straat met meer onderbrekingen door middel van perken en klein blijvende bloeiende bomen .  parkeer gelegenheid maar ook ruimte voor mens,dier en natuur . 

Picknicktafel op speelveldje Duindoornstraat

  2 opmerkingen  •  Suzanne81  •  02-04-2021  •  Herinrichting Selwerd-West

Het speelveldje mist een beetje een ontmoetingsplek voor de bewoners hieromheen. Een pickncktafel zou wel helpen denk ik. Om samen een bakkie te doen terwijl de kinderen en/of honden spelen :)

Nieuwe speeltoestellen Duindoornstraat

  Geen reacties  •  Irene van Huis  •  12-05-2021  •  Herinrichting Selwerd-West

Bij het idee van Annick sluit ik me aan. Al vanaf 1988 staan hier dezelfde speeltoestellen.

Wij waren indertijd hiermee de eerste in Selwerd. Tijd voor vernieuwing en meer uitdagende toestellen.

 

Openbare sportplek voor fitness en bewegen

  1 opmerking  •  Miranda Raatjes  •  27-03-2021  •  Herinrichting Selwerd-West

Op steeds meer plekken in de stad Groningen vind je openbare sportplekken waar je kunt bewegen.  Het gaat vaak om aangelegde sportveldjes waar meerdere toestellen staan waar je oefeningen kunt doen met je eigen lichaamsgewicht. Hier is ruimte voor onder andere fitness, bootcamp en calisthenics. 

Waarom een openbare sportplek voor fitness en bewegen? Sporten is goed voor je gezondheid, humeur en persoonlijke ontwikkeling, en ik persoonlijk vind sporten ook gewoon heel erg leuk! Ik zou de bewoners van Selwerd willen stimuleren om meer te gaan bewegen, zonder direct naar een (dure) sportschool te hoeven.

Hoe zie ik dit voor me? Een bewegingsparcours voor jong en oud waar veel verschillende soorten oefeningen kunnen worden uitgevoerd. Laagdrempelig zodat iedereen die daar zin in heeft mee kan doen.  Een plek waar verschillende doelgroepen kunnen verbinden en  waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten en helpen.  

Waar dan? Het sportveldje achter de Aldi, het sparrenveldje, heeft op dit moment al de bestemming "sportveld voor fitness, voetbal en volleybal", alleen het wordt weinig gebruikt. Een andere mogelijke locatie zou een deel van het veldje aan de Esdoornlaan kunnen zijn, of in de buurt van de Dragant en het wijkrestaurant. 

Hoe zou het er uit kunnen gaan zien? Om te kijken welke sportveldjes er in Groningen allemaal zijn heb ik een rondje outdoor Fitness gedaan. Een aantal voorbeelden: - Sportplek Molukkenplantsoen (zie foto) - Sportplek bij het Helperpark (een Nordwell outdoor fitness)  - Sportplek Stadsparkbootcamp

Ik hoop dat ik jullie enthousiast geworden zijn van dit idee, mocht je nog vragen hebben of aanvullingen? Laat het vooral weten :)

Een hele sportieve groet,

Miranda Raatjes

 

 

 

Skatebaan in Selwerd

  2 opmerkingen  •  MelleHoogschagen  •  04-04-2021  •  Herinrichting Selwerd-West

Ik zou graag een skatebaan in selwerd willen.

Het is een goed idee omdat jongeren dan een goede plek hebben om te spelen (vooral in Coronatijd) want in Selwerd zijn geen goede skateplekken. Ook is het niet eenmalig. Wat ik er graag zelf aan wil doen samen met de andere buurtkinderen is de skatebaan deels ontwerpen (samen met een ontwerper). Het is voor iedereen goed bruikbaar en toegankelijk. En misschien wel het belangrijkste is dat het motiverend is voor jongeren die in Coronatijd weinig te doen hebben. En de kosten schat ik tussen de 75 en 200-duizend euro. Het is ook nog eens een uitnodigende plek om meer buiten te spelen.

Groeten van Melle Hoogschagen

Pieterpad rustplek in park Selwerd

  1 opmerking  •  Irene van Huis  •  22-04-2021  •  Herinrichting Selwerd-West

Wandelaars die het Pieterpad lopen, komen bij binnenkomst in Groningen als eerste door Park Selwerd.

Mijn voorstel is een soort picknickplek/rustplek te maken op de plek waar de wandelaars bijna uitkijken op het huis van Bertje Jens.

Bertje Jens heeft samen met haar vriendin het Pieterpad bedacht, gelopen en beschreven.

Vanaf de bouw van de wijk Selwerd tot aan het overlijden ( 2009) heeft zij vanuit haar huis( Spirealaan 43)  uitzicht gehad op de vele wandelaars.

Natuurlijk kunnen ook wijkbewoners van die rustplek gebruik maken. Een bordje met iets ter herinnering erbij zou ook mooi zijn.