Ideeën voor Wijkbudget Lewenborg

Dit project heeft een bedrag van € 25.000

Nieuw filmscherm in de grote zaal van Het Dok

23-03-2023  •    Geen reacties  •   •  FHL  •  Wijkbudget Lewenborg

Het filmhuis Lewenborg heeft vorig jaar een bijdrage gevraagd voor de verbetering van de kwaliteit van de filmvoorstellingen. Deze bijdrage is ons verleend omdat we sinds zeven seizoenen een aanzienlijk publiek trekken, 60-90 toeschouwers per voorstelling. Daarvoor is een nieuwe beamer gekocht en met een nieuw filmscherm maken wij het helemaal af. We schatten de kosten op ongerveer € 1500,-.

Reanimatie/AED/herhalingcursussen

23-03-2023  •    Geen reacties  •   •  nelly van der schaaf  •  Wijkbudget Lewenborg

Wegens enorme belangstelling wil ik weer reanimatie-herhalingscursussen en AED-gebruik organiseren voor de wijk. 

Hiervoor vraag ik een budget aan van €1200 euro. Want het is toch belangrijk dat iedereen hier mee om leert te gaan. Want elke seconde telt! 

 

start van het belevenispad

16-03-2023  •    Geen reacties  •   •  Tirregsov  •  Wijkbudget Lewenborg

Lewenborg heeft behoefte aan een beleven isoad, dat de gebruiker / bewoner door de hele wijk voert, ook door delen, waar de bewoners normaal gesporken nooit komt. Het is geinspireerd door de start n 1978 in de wijk. Toen was lewenborg nog in opbouw en de gemeente had op ieder grasveld wel iets te doen gecreeerd. In de herinnering spreekt een reusachtige tractorband aan een kettingmij nog aan. Dus bedacht ik een groot aantal objecten die ik dwaars door de wijk strooide. Helaas, ik wist zo snel niet de prijs te acnter halen dus werd het idee vorig jaar niet in stemming gebracht.

Verschillende mensen wezzen mij erop, dat het ook stap voor stap kan.

dus hier presenteerd ik dan dde eerste stap: 

een apparaat waar de jeugd van 6 - 10 zich enige tijd mee kan vermaken.

kiek tur moar uns naor.

Mama Café: ont-moeten, ontdekken, ontspannen

14-03-2023  •    Geen reacties  •   •  Astrid Mucaj-van Hoesel  •  Wijkbudget Lewenborg

(voor) Wie?

Het Mama Café is, zoals de naam al doet vermoeden, speciaal voor alle moeders (en hun kinderen) uit Lewenborg met kinderen in de leeftijd van 0-21 jaar oud (of die momenteel zwanger zijn).

Wat?

Stel je voor, een plek waar je andere moeders op een laagdrempelige manier kunt ontmoeten. Je kind(eren) kan gewoon mee, er is een fijne ruimte om te spelen en te ontspannen. Een heerlijk kopje verse munt thee, en een fijne gesprekspartner die in ongeveer dezelfde levensfase zit. Wacht, dit kan nog beter! Stel je voor dat je op die plek ook nog eens allerlei inspirerende, educatieve en motiverende workshops kon volgen, die jou zouden helpen in je eigen persoonlijke ontwikkeling, maar ook in de opvoeding.

Ont-moeten

Als moeder heb je soms best veel voor je kiezen. Of het nou gaat om slapeloze nachten, of de bekende turbelentje twee jarigen, je kindje voor het eerst naar de basisschool gaat of je zelfs al pubers in huis hebt. Er is vaak heel veel wat gedaan moet worden. In ons Mama Café willen we jou een plekje geven waar je even kunt ont-moeten. Je hoeft hier letterlijk even helemaal niks. Je mag er zijn zoals je bent, je moet niks en je mag en kunt van alles doen en volgen. 

Maar we vinden het natuurlijk ook heel belangrijk dat je andere moeders kunt ontmoeten. Want het leven als moeder kan soms ook wel best eenzaam zijn, ja, zelfs als je omringt bent door kinderen. Hoe fijn zou het zijn als je gewoon een buddy kunt vinden, een andere mama waar je mee kunt sparren, kletsen, maar ook buiten het Mama Café mee kunt afspreken voor een koffie of een speeldate.

 

Ontdekken

Weet jij hoe een goed slaapritme en een fijne slaap omgeving eruit ziet voor jouw kind? En wat als je kind hooggevoelig is, hoe doe je dat dan op school en thuis?! Spelend leren, wat is dat eigenlijk en hoe kan ik dat thuis precies vormgeven? Wil je meer weten over persoonlijke ontwikkeling als moeder of zoek je iets leuks en nuttigs om te doen overdag? 

Tijdens de diverse Mama Café's zullen we allerlei workshops houden, voor zowel moeders als kinderen. Sommige workshops zullen we met z'n allen doen en ga je lekker met je kids aan de slag. En tijdens andere workshops kunnen de kindjes lekker spelen en gaan de mama's nieuwe dingen leren en ontdekken. Andersom zal dit natuurlijk ook wel eens gebeuren, dat we speciaal voor de kids een activiteit/workshop houden terwijl de mama's alle tijd hebben om lekker met andere mama's te kletsen.

 

Ontspannen

Zoals je misschien al hebt begrepen is dit Mama Café een plek boordevol inspiratie en actie. Maar er is ook genoeg ruimte om te komen, en gewoon te zijn. Een plek waar je een luisterend oor kunt vinden, waar je als je ergens vast loopt om hulp kunt vragen, een plek waar je even met een boek kunt gaan zitten, terwijl je kind lekker met andere kindjes speelt. Een kopje koffie of thee erbij en je kunt even heerlijk ontspannen en ont-moeten.

 

Waar?

We willen de Mama Café bijeenkomsten en workshops gaan houden in 'het Eiland' in het Dok. Dit is een fijne huiselijke ruimte, met genoeg speel en knutsel ruimte voor de kinderen, en een fijne grote tafel met genoeg stoelen voor de moeders. Ook is er een heerlijke chill plek, en een keukentje om iedereen van wat lekkers te voorzien.

 

Hoe?

Het bedrag dat wij graag willen reserveren is om materialen (denk aan knutsel en workshop materiaal, maar ook flyers, posters etc) mee aan te schaffen, en eventueel workshop-leiders een vergoeding te geven. We hebben gelukkig geen budget nodig voor de zaal huur.

Wanneer?

In eerste instantie willen we de Mama Café's 1x per week doen, waarbij we 1x per maand een grote workshop houden. Maar we hopen dat het wijkbudget een fijn startschot kan zijn, van een huiselijke & inspirerende plek waar moeders uit heel Lewenborg zich welkom voelen, met elkaar kunnen verbinden en vriendschappen voor het leven zullen opbouwen.  Wellicht dat we dus in de toekomst deze Mama Café's zullen uitbreiden, eventueel in samenwerking met de activiteiten die het WIJ-team/het Dok/Forum Lewenborg al organiseren.

Busreis ouderen

23-03-2023  •    Geen reacties  •   •  De Muiterij  •  Wijkbudget Lewenborg

Ouderen een onvergetelijke dag bezorgen door middel van een verzorgde leuke dag ergens in Groningen of Drenthe. Dit idee kost ongeveer 4000 euro. Het vetrek is vanaf het Wijkcentrum Dok. 

Wij team De Muiterij willen graag in aanmerking komen voor een gedeelte van het wijkbudget dat beschikbaar gesteld wordt door de gemeente Groningen voor de wijk Lewenborg.  

Wij zijn een club van vrijwilligers die zich inzet voor eenzame ouderen in onze wijk in Lewenborg. We hebben een plan opgevat om met een bus een dagje uit te gaan om deze mensen een onvergetelijke dat te bezorgen. Ons doel is om deze mensen even uit hun dagelijkse sleur te halen door iets leuks voor hen te organiseren waar ze nog jaren op terug kunnen kunnen kijken en even in een andere wereld stappen. (met een volle bus gaan we er vanuit dat we op pad kunnen gaan met 50/55 personen)

Door dit plan te realiseren hebben we natuurlijk geld nodig want zonder dit komen we nergens. Dus ons plan is om een dagje weg te gaan met deze groep ouderen naar een leuke locatie waar het leuk toeven is. En onder het genot van een kopje koffie en een hapje en een drankje er een leuke afwisselende dag van te maken waar iedereen met plezier op terug kan kijken.

Plan is: 's-morgens om een uur of negen te vertrekken met de bus naar een koffiestop en daarna een museum te bezoeken en daarna een stadje op eigen gelegenheid te bezoeken en deze dag af te sluiten met een eenvoudig diner.

Hiervoor vragen we een budget aan voor €4000,00. (het meeste geld van dit budget zit hem in de bus, die de hele dag beschikbaar blijft). Plus EHBO-ers die er verplicht bij moeten zijn omdat we met oudere personen op pad gaan.

Wij team De Muiterij hopen dat deze aanvraag wordt geaccepteerd door de commissie die de voorstellen beoordeeld zodat deze mensen een leuke dag in het vooruitzicht hebben. 

Team De Muiterij

Dickmedema@hotmail.com 

Miniature People Lewenborg - diverse wandelroutes

09-03-2023  •    Geen reacties  •   •  Astrid Mucaj-van Hoesel  •  Wijkbudget Lewenborg

Bekijk de wijk door andere ogen

Lewenborg bekijken door hele andere ogen? Dat kan met de Miniature People Lewenborg routes.  Eigenlijk is het één grote speurtocht naar ieniemienie mensjes die in scenes door heel Lewenborg verspreid zijn. Ze zijn 87 zo klein als echte mensen, dus het zal soms even speuren zijn. Zo kom je nog eens ergens, en beleef je de wereld op een veel kleinere schaal.

Het nieuwe sociaal

Super leuk om te doen als gezin, met je vrienden of met je nieuwe buurvrouw. Het is natuurlijk ook erg leuk om nieuwe mensen tegen te komen op deze manier, of een stukje Lewenborg te ontdekken waar je nog nooit geweest bent. Je kunt ervoor kiezen om een route te lopen, maar als je gewoon naar diverse miniature people op zoek wilt kan dat natuurlijk ook. Zo kun je het speurwerk over verschillende dagen uitspreiden.

Daarnaast hebben we een eigen Instagram account waar speurders de miniature people kunnen bekijken, taggen en delen met anderen. Laten we de rest van Groningen ook zien hoe mooi onze wijk is?

Diverse routes door de wijk

De routes zullen diverse thema's hebben en elke keer kunnen worden uitgebreid. Wat dacht je van een bosdieren route (door het Le Roy gebied bijvoorbeeld), een kerst route rond de feestdagen en nog veel meer. De opties zijn eigenlijk eindeloos en zullen meegroeien met de vraag.

Ook voor in de koudere dagen is dit een leuke activiteit die altijd veilig door kan gaan (met het oog op diverse maatregelen), waardoor het ook een duurzaam idee is. 

Financiering

Voor dit budget hebben we als opstart kosten ongeveer € 750,- nodig. Dit geld zal gebruikt worden voor: - Miniature People: een poppetje/diertje kost tussen de 5-12 euro per stuk, zo kun je dus een mooie route uitzetten/scenes maken - materiaal kosten (lijm etc) - Routekaartjes (gedrukt & gelamineerd en eventueel online) - marketing materialen (flyers/posters/Instagram etc)