Ideeën voor Wijkbudget Lewenborg

Dit project heeft een bedrag van €25.000

Buurtmoeders voor de jeugd!

12-04-2023  •  Geen reacties  •  HannavanWijk  •  Wijkbudget Lewenborg

Sinds een jaartje kun je ons in onze roze hesjes door de wijk zien lopen. Wij zijn de Buurtmoeders en wij maken contacten met de jeugd, maken en praatje en letten een beetje op elkaar. Naast het wandelen door de wijk willen we na de zomer beginnen met het organiseren van leuke activiteiten voor de jeugd in Lewenborg. Dat doen we bij onze eigen huiskamer, op de Werf, in het Dok of gewoon gezellig op het schoolplein. Net wat uitkomt. Voor het organiseren hebben we budget nodig. Wat we dan zoal willen doen? Nou dat hangt in de eerste plaats van de jongeren af. Samen met hen maken we een leuk programma. We vragen 500 euro aan om een mooie start te kunnen maken en echt een paar leuke activiteiten te kunnen organiseren.

€1.000

Busreis ouderen

23-03-2023  •  1 reactie  •  De Muiterij  •  Wijkbudget Lewenborg

Ouderen een onvergetelijke dag bezorgen door middel van een verzorgde leuke dag ergens in Groningen of Drenthe. Dit idee kost ongeveer 4000 euro. Het vetrek is vanaf het Wijkcentrum Dok. 

Wij team De Muiterij willen graag in aanmerking komen voor een gedeelte van het wijkbudget dat beschikbaar gesteld wordt door de gemeente Groningen voor de wijk Lewenborg.  

Wij zijn een club van vrijwilligers die zich inzet voor eenzame ouderen in onze wijk in Lewenborg. We hebben een plan opgevat om met een bus een dagje uit te gaan om deze mensen een onvergetelijke dat te bezorgen. Ons doel is om deze mensen even uit hun dagelijkse sleur te halen door iets leuks voor hen te organiseren waar ze nog jaren op terug kunnen kunnen kijken en even in een andere wereld stappen. (met een volle bus gaan we er vanuit dat we op pad kunnen gaan met 50/55 personen)

Door dit plan te realiseren hebben we natuurlijk geld nodig want zonder dit komen we nergens. Dus ons plan is om een dagje weg te gaan met deze groep ouderen naar een leuke locatie waar het leuk toeven is. En onder het genot van een kopje koffie en een hapje en een drankje er een leuke afwisselende dag van te maken waar iedereen met plezier op terug kan kijken.

Plan is: 's-morgens om een uur of negen te vertrekken met de bus naar een koffiestop en daarna een museum te bezoeken en daarna een stadje op eigen gelegenheid te bezoeken en deze dag af te sluiten met een eenvoudig diner.

Hiervoor vragen we een budget aan voor €4000,00. (het meeste geld van dit budget zit hem in de bus, die de hele dag beschikbaar blijft). Plus EHBO-ers die er verplicht bij moeten zijn omdat we met oudere personen op pad gaan.

Wij team De Muiterij hopen dat deze aanvraag wordt geaccepteerd door de commissie die de voorstellen beoordeeld zodat deze mensen een leuke dag in het vooruitzicht hebben. 

Team De Muiterij

€4.000

Oogstfeest Vlindertuin Lewenborg

13-04-2023  •  Geen reacties  •  Vlindertuin Lewenborg  •  Wijkbudget Lewenborg

Op zaterdag, 14 oktober 2023, wil de Vlindertuin graag een Oogstfeest houden rond fruit m.n. appels ! In de Vlindertuin staat een appelboom : een Groninger Kroon. Van deze boom en ander fruit in de wijk zal op deze dag appelsap gemaakt worden met een sap-pers. Uiteraard zullen er ook andere appel - en fruit producten zijn. Er zal ook gelegenheid zijn om eigen appelrassen te laten determineren door een deskundige. Het wordt helemaal spannend als we het fruit van de bomen aan het fietspad naar de Noorddijkerweg hier ook bij betrekken.dat zijn namelijk heel oude en onbekende appelrassen.  We zorgen voor informatie hoe je je tuin vlinder-en insectvriendelijk kan maken. Er zijn rondleiding in de tuin , informatie over wat je kunt eten uit de natuur in de wijk etc.  

Kortom een gezellig oogstfeest voor vrijwilligers en  de  bewoners van Lewenborg, waarbij biodiversiteit en gezonde voeding centraal staan.   

De kosten zijn berekend op € 390,-.  

Begroting : Huur apparatuur kneuzer en sappers + vervoerskosten   €  125,-.

                  Milieuvriendelijke bekers, flesjes                                       €.   30,-. 

                  PR, flyers etc.                                                                    €.   50,-.

                 Determineren fruit door deskundige                                   €.   75,-.

                Extra kratten                                                                        €.  100,-.

                Vervoerskosten restafval naar boer (hergebruik)                €.   10,-.   

                                                                                                      ____________

                 TOTAAL                                                                               € 390,-.

 

 

 

€390

Jij, Band in de wijk (Jeugdband Lewenborg)

31-03-2023  •  2 reacties  •  Renze Veldhuizen  •  Wijkbudget Lewenborg

Oprichten van een jeugband in Lewenborg; Jeugband LWB.

Muziek ontwikkelt je creativiteit, geeft je zelfvertrouwen maar vooral: Muziek verbindt. Mensen zijn in deze tijd erg op zichzelf. Ook tussen jongeren is er van alles aan de hand. De ene groep tegen de andere, zelfs met geweld tot gevolg. Samen muziek maken schept een band (pun intended). Ik wil een plek bieden waar jongeren (doelgroep 12 t/m 18) samen muziek kunnen maken. Ik wil wekelijks samenkomen om elkaar te leren kennen, om nummers te leren spelen maar ook wat leren over muziek(theorie). Of het nu (k)pop, rock, hiphop, dance of alternatief is, zo lang het maar grooved komt het goed!

Mijn naam is Renze Veldhuizen en ik speel al verschillende instrumenten vanaf dat 6 jaar ben. Mijn hoofd instrument is gitaar en speel zelf veel CCm en gospel. Ik heb een grote voorliefde voor housemuziek en die elementen komen ook terug in mijn muziek. Ik ben zelf ook singer-songwriter en produceer zelf ook muziek.

Om mijn idee uit te voeren heb ik 4000 euro nodig om alle instrumenten, microfoons, speakers, kabels en stands aan te schaffen om samen met een groep jongeren een band op te bouwen. 

Ik wil dit project in samenwerking met het Dok, 't Schip en mijn stichting The Groovebox.org gaan doen. Het project moet in principe meerdere jaren gaan draaien en open zijn voor alle jeugd uit Lewenborg. Het project is hopelijk een start van een grote muzikale beweging in Lewenborg en het zou natuurlijk helemaal geweldig zijn om dit in meerdere wijken te doen en misschien zelfs een battle of the bands te houden. 

Stem op ons!!  

 

€4.000

Buurtvuur Lewenborg

11-04-2023  •  Geen reacties  •  Brecht K  •  Wijkbudget Lewenborg

Vergoeding van gemeenschappelijk eten & drinken voor de bezoekers van het buurtvuur Lewenborg. 

De geschatte kosten zijn max 200 € voor 11 a 12 keer per jaar buurtvuur. Daarbij doet de "eten en drinken" regelaar zelf de boodschappen en organisatie, zoals inpakken opruimen, schoonmaken en de afwas. 

De "vuurmeester" fietst twee keer heen en weer vanaf de houtblokken opslag naar de vuurplaats. Met hout, bankjes, stoelen, waxinelichtjes lantaarns, en regelmatig een extra mini vuurpot waarboven we kunnen koken.

We kijken uit naar een jaarlijkse voorziening van de kosten: indien een bijdrage van bezoekers wordt gevraagd is dit voor sommigen een drempel om het buurtvuur te bezoeken.

We zijn erg blij met de ter beschikking stelling van de elektrische bakfiets van het wijkteam voor t transport naar de vuurplaats. De ingebouwde deksel van de bakfiets is ook meteen een uitklapbare tafel!

De afgelopen jaren waren mede een succes door aardappelen te poffen en soep te maken.  Ook eenvoudige maar smaakvolle "eten wat de vuurpot schaft" gerechten.  We hebben ook wel een een broodje hamburger gemaakt. Verder is de aanwezigheid van wat chips, popcorn, koffie, thee, water, koekjes, fris en of sap iets wat het geheel compleet kan maken.  

Het buurtvuur maakt het mogelijk dat iedere bezoeker zich dieper verbonden voelt met dat wat belangrijk wordt gevonden. In zichzelf en in verbinding met de groep.

Bezoeken van het buurtvuur draagt voor bewoners bij aan het leren kennen van de wijk en genereert verbondenheid met de wijk. 

De werkzaamheden zorgen er dus voor dat iedereen die wil een genoeglijke avond met gesprek en vaak live muziek hebben!

 

€200

Bloemenpluktuin

13-04-2023  •  Geen reacties  •  Eline Schep-Hokse  •  Wijkbudget Lewenborg

Ondertussen weten we allemaal de rol van insecten en kleine dieren. Inheemse bloemen en planten spelen hier een belangrijke rol bij. Tegelijkertijd worden wij als mensen ook blij van een bos bloemen op de tafel thuis. Een mooie reden om een bloemenpluktuin voor de buurt aan te leggen. Bij de parkeerplaats aan de Lichtboei was vroeger een speeltuin, nu willen we daar bloemen in een perk planten/zaaien voor een vrolijk gezicht en een gratis bos bloemen.

Als deze locatie niet lukt/past zijn er meerdere plaatsen in de buurt waar we een start met een pluktuin kunnen maken. 

 

Kosten totaal €350,- :

- met andere enthousiaste mensen de grond klaarmaken en bewerken gratis! - planten en bollen voor 9-12m2 €250,-

-afscheiding tussen gras en bloementuin met hout of iets dergelijks €100,-

€350

Miniature People Lewenborg - diverse wandelroutes

09-03-2023  •  1 reactie  •  Astrid Mucaj-van Hoesel  •  Wijkbudget Lewenborg

Bekijk de wijk door andere ogen

Lewenborg bekijken door hele andere ogen? Dat kan met de Miniature People Lewenborg routes.  Eigenlijk is het één grote speurtocht naar ieniemienie mensjes die in scenes door heel Lewenborg verspreid zijn. Ze zijn 87 zo klein als echte mensen, dus het zal soms even speuren zijn. Zo kom je nog eens ergens, en beleef je de wereld op een veel kleinere schaal.

Het nieuwe sociaal

Super leuk om te doen als gezin, met je vrienden of met je nieuwe buurvrouw. Het is natuurlijk ook erg leuk om nieuwe mensen tegen te komen op deze manier, of een stukje Lewenborg te ontdekken waar je nog nooit geweest bent. Je kunt ervoor kiezen om een route te lopen, maar als je gewoon naar diverse miniature people op zoek wilt kan dat natuurlijk ook. Zo kun je het speurwerk over verschillende dagen uitspreiden.

Daarnaast hebben we een eigen Instagram account waar speurders de miniature people kunnen bekijken, taggen en delen met anderen. Laten we de rest van Groningen ook zien hoe mooi onze wijk is?

Diverse routes door de wijk

De routes zullen diverse thema's hebben en elke keer kunnen worden uitgebreid. Wat dacht je van een bosdieren route (door het Le Roy gebied bijvoorbeeld), een kerst route rond de feestdagen en nog veel meer. De opties zijn eigenlijk eindeloos en zullen meegroeien met de vraag.

Ook voor in de koudere dagen is dit een leuke activiteit die altijd veilig door kan gaan (met het oog op diverse maatregelen), waardoor het ook een duurzaam idee is. 

Financiering

Voor dit budget hebben we als opstart kosten ongeveer € 750,- nodig. Dit geld zal gebruikt worden voor: - Miniature People: een poppetje/diertje kost tussen de 5-12 euro per stuk, zo kun je dus een mooie route uitzetten/scenes maken - materiaal kosten (lijm etc) - Routekaartjes (gedrukt & gelamineerd en eventueel online) - marketing materialen (flyers/posters/Instagram etc)

€750

Nieuwe beplanting schoolplein de Swoaistee

11-04-2023  •  Geen reacties  •  HannavanWijk  •  Wijkbudget Lewenborg

Zo'n 5 jaar geleden is het plein van de Swoaistee omgetoverd tot  een groen schoolplein. Naast de voetbalkooi, de schommel en het klimrek is er veel ruimte voor natuurlijk spelen. Door al het gespeel is een deel van de beplanting verdwenen. Met de werkgroep groen van de Swoaistee willen we graag wat mooie nieuwe struiken en planten aanschaffen. We nemen stevige planten die tegen een stootje kunnen en denken daarbij ook aan de insecten en bijen. Ook lijkt het ons erg leuk om met de kinderen bijvoorbeeld insectenhotels te maken en op te hangen of te plaatsen. We bedenken dit natuurlijk niet alleen maar vragen ook aan de kinderraad van de school wat zij zouden willen. En het mooie van het schoolplein van de Swoaistee is dat na schooltijd iedereen er kan komen spelen. We willen graag 1000,- euro aanvragen zodat we meerjarige struiken kunnen kopen. Deze zijn beter bestand tegen spelende kinderen en hebben meer kans om te overleven.

€1.000

Buurtkas en moestuin

06-04-2023  •  Geen reacties  •  HannavanWijk  •  Wijkbudget Lewenborg

We willen graag een buurtkas in combinatie met een moestuin voor de wijk. Hier kunnen bijvoorbeeld schoolklassen komen werken als onderdeel van natuureducatie of buurtbewoners helpen met het onderhoud. We hopen het op een locatie vorm te geven waarbij we naast het tuinieren ook gezellig bij elkaar kunnen zitten om wat te drinken en het leven met elkaar te delen. We delen niet alleen de zorg voor de tuin maar ook de opbrengsten ervan. Als je deelt, heb je altijd genoeg!

We zijn actief op zoek naar een locatie om de kas te plaatsen. 

Het geschatte bedrag voor de kas is 4000,- euro. Hiervoor kunnen we een kas aanschaffen, de grond bewerken en wellicht een start maken door wat zaden aan te schaffen.

Wij zijn trouwens Arie-Pieter en Hanna. Twee bewoners die van tuinieren houden. We kennen ook andere Lewenborgers die ons graag willen helpen met dit project.

€6.000

Reanimatie/AED/herhalingcursussen

23-03-2023  •  1 reactie  •  nelly van der schaaf  •  Wijkbudget Lewenborg

Wegens enorme belangstelling wil ik weer reanimatie-herhalingscursussen en AED-gebruik organiseren voor de wijk. 

Hiervoor vraag ik een budget aan van €1200 euro. Want het is toch belangrijk dat iedereen hier mee om leert te gaan. Want elke seconde telt! 

 

€1.200