Ideeën voor Beijum Bruist

Dit project heeft een bedrag van €25.000

Bingo apparaat voor inclusief bingoën

04-06-2024  •  Geen reacties  •  DeStemvanGroningen  •  Medewerker Stem van Groningen  •  Beijum Bruist

Het betreft een idee voor de bingos in het Heerdenhoes die vrijwillig gedraaid worden. Wij willen inclusief zijn, voor alle bewoners, maar het is ingewikkeld met de huidige materialen die zij van het buurthuis mogen lenen. Dit bingo apparaat voorziet niet in mogelijkheden om mee te doen wanneer je bv. Slechtziend bent. We hebben baat bij een bingo apparaat dat alles bijhoudt en duidelijk aangeeft voor wie slecht kan zien/horen.

De bingo is elke maand en in de zomer bingoën we vaker het vaker (oa ook kinder bingo). We willen ook uitbreiden, en hopen dat de juiste materialen ook voor nieuwe energie kan zorgen voor onszelf en de bewoners voor wie wij de bingo orgamiseren. 

Het gaat om 400 euro.

https://bingowinkel.nl/elektronische-bingomachine-wingo-4/?utm_source=Google%20Shopping&utm_campaign=Bingowinkel%20NL&utm_medium=cpc&utm_term=7494&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw9cCyBhBzEiwAJTUWNcqeJflGI_fMjOz0VVCADIBNo7yi3MDNZvW7jYq-Z_-HeWOSTpmbhRoC210QAvD_BwE

Dit idee is ingediend door een inwoner.

Bankjes en een heksenketel voor de vuurplaats

20-05-2024  •  Geen reacties  •  BEEL  •  Beijum Bruist

Op regelmatige basis wordt er vuuravonden rond volle maan gehouden op vuurplaats Jensemaheerd. De initiatiefneemster Trijntje de Haan heeft dit van 2008 tot 2020 georganiseerd. Sinds vorig jaar juli hebben vuurmeester Harm en ik het vuurtje weer aangewakkerd. De vuuravonden worden wisselend bezocht, een vaste kern afgewisseld met nieuwe gezichten. Er worden verhalen en ervaringen uitgewisseld. Soms wordt er muziek gespeeld of draagt iemand iets voor. Ook wordt er drankjes en hapjes met elkaar gedeeld. Als iemand gewoon van het vuurtje wil genieten, is dat ook prima voor ons. 

Het is een plek waar wijkbewoners elkaar kunnen ontmoeten! 

Echter de huidige bankjes waarop mensen rondom het vuurtje kunnen zitten, zijn volledig verweerd en aan vervanging toe. Hiervoor willen wij twee stevige inklapbare bankjes aanschaffen (338,-). Ook willen wij een heksenketel met een driepoot (110,-) aanschaffen om tijdens de (koudere) vuuravonden een soepje of een stoofpotje te kunnen aanbieden om de sfeer verder te vergroten.

Ook incidenteel wordt er op de vuurplaats activiteiten georganiseerd. Zo is de vuurplaats een keer gebruikt als een tussenstop van een bevrijdingsloop met vuur of werd een wandeling georganiseerd naar en van vuurplaats Lewenborg. Ook krijg ik regelmatig de vraag of er iets georganiseerd mag worden op de vuurplaats (een verjaardagfeestje of een eindejaarsfeestje van de basisschool). Ook voor zulke momenten kunnen wij de bankjes en de heksenketel aanbieden. 

 

Vernieuwing Minibieb Hiddemaheerd

06-03-2024  •  Geen reacties  •  Hannah  •  Beijum Bruist

Met een aantal bewoners van de Hiddemaheerd willen we graag onze minibieb vernieuwen. We willen er een weersbestedige Minibieb van maken, inclusief zitbankje met ruimte voor ontmoeting. Bovendien wordt de bieb groter, er komt een aparte plank voor kinderboeken.De nieuwe minibieb-kast zal worden gebouwd door een aantal handige buurtbewoners.

In bijgevoegd bestand staat de uitgebreide toelichting.

Kinder Disco Beijum - Samen dansen

07-05-2024  •  Geen reacties  •  KinderDiscoBeijum  •  Beijum Bruist

In de wijk lag de behoefte bij de jongste kinderen voor een kinder disco. Met ouders en vrijwilligers hebben wij een pilot gedraaid en dit was een onwijs succes!

Helaas is onze muziekbox stukgegaan en zoeken wij nu dus een goede nieuwe box. De behoefte van de kinderen die aanwezig waren is er om zelf muziek te kunnen uitkiezen en dus zouden wij graag wijkbudget aanvragen om goede materialen te halen die aansluiten bij de behoefte van deze kinderen.

De disco is voor ALLE kinderen van groep 1 tot groep 8. Ouders van de kinderen helpen mee of wachten op de kinderen in een andere ruimte. De kinder disco is dus een manier van ontmoeten tussen ouders én kinderen. 

Wat zijn wij zoal nodig? 2 grote muziek boxen, grote discobal, vele versieringen voor de disco, herbruikbare bekertjes, microfoon(s), en wat er aan ideeën komt van de kids bij de volgende editie. 

Mountainbike route

19-05-2024  •  Geen reacties  •  Paul Oud  •  Beijum Bruist

Beijum heeft ontelbare leuke stukjes in het oog lopende maar ook verborgen en vergeten stukjes natuur. Ik fiets wel eens op mijn MTB op zoek naar onverharde paadjes en kwam tot de conclusie dat er best een leuke route te maken zou zijn zonder dat de natuur geweld aan gedaan zou worden.Leuk voor volwassenen die graag iets aan sport willen doen maar niet de hele avond in de sportschool willen zijn....leuk voor kinderen om i.p.v achter de telefoon of andere schermen te hangen juist lekker de natuur van Beijum te doorkruisen.

De uitdaging is om 10km route te maken....en dit kan heel goed.Eventueel kan de route later op andere stadsdelen aangesloten kan worden.Denk aan bv. Lewenborg.Dit zou een project van sportieve vaders kunnen worden.Samen zorg dragen voor het onderhoud van een stukje van de route. En hoe leuk is het als de ouders met hun kroost samen de route gaan fietsen.Ze leren behendigheid...krijgen conditie...hoeven later geen electrische fiets en zijn lekker buiten.

Het ontwerpen van de route zou een werkgroep van actieve vaders uit beijum opgericht kunnen worden.

Het bouwen van de route vraagt wellicht om een ervaren parkoers bouwers die advies kunnen geven en er zou een kleine graafmachine nodig zijn die paden kunnen maken.Tevens zijn er kosten voor de bewegwijzerbordjes.

Kortom een sportief en uitdagend idee waar iedereen in Beijum jarenlang plezier van kan hebben.

Van Saai naar Fraai 4.0

09-04-2024  •  Geen reacties  •  Buitengalerie  •  Beijum Bruist

  • Wat is jouw idee? Samen met bewoners twee elektriciteitskastjes beschilderen. Hierbij denk ik aan de vorm van een poёzieposter. Deelnemers maken met elkaar een gedicht en een bijpassende voorstelling voor op een kastje.
  • Waarom is het een goed idee? Dit project loopt al sinds 2018 en met succes. Mensen hebben vaak gezegd dat ze er blij van worden als ze langs de vrolijke kastjes lopen en ons aan het werk zien.Vorig jaar hebben we drie grote, groene kasten beschilderd samen met bewoners: Sibrandaheerd, Fossemaheerd en Grevingaheerd. Een foto van de kast aan de Grevingaheerd voeg ik hierbij. Met name in de Grevingaheerd, waar de te beschilderen kast centraal gelegen op een grasveld staat, was dit gedurende het werk een ontmoetingsplek voor bewoners. Ze brachten ons koffie, thee, koek en ander lekkers en wie langsliep schoof soms aan.
  • Wat wil je ermee bereiken? Dat mensen trots zijn op hun werk en hun bijdrage voor de wijk. Mogelijk eigen talenten ontdekken op het gebied van schilderen en/ of poёzie en daarmee verder gaan. De met lelijke graffiti beschilderde kastjes omtoveren tot iets moois wat de buurt een positievere uitstraling geeft. Een leuke zomeractiviteit. Stiekem hoop ik dat vooral mensen op het project afkomen die eerder niet zo zichtbaar waren in de wijk. Dat ze uit hun comfortzone stappen en ontdekken dat ze meer kunnen dan ze denken.
  • Is het eenmalig, of voor een lange periode? Eenmalig, tenzij in de komende jaren er een mogelijkheid komt dat ook een vergoeding voor het werk zelf kan worden gegeven.
  • Hoeveel geld is ervoor nodig? Materiaalkosten: 295 euro (zie bijgevoegd document)
  • Wat doe je zelf in de uitvoering van jouw idee? Volledige uitvoering van het project, eventueel samen met een collega.  

Hulpkreet voor een..keet?

25-04-2024  •  Geen reacties  •  Maowke  •  Beijum Bruist

Hallo allemaal!

Binnen de werkgroep "Ontmoeting Innersdijk" zijn wij druk met allerlei ideeën uitwerken om ontmoeting vorm te geven op dit terein. Een ieder heeft huiswerk 🤔 meegekregen om deze ideeën uit te werken. Mijn huiswerk is het regelen van een pipowagen/camper/schaftkeet waar ontmoeting kan ontstaan rondom duurzaamheid (upcycle), groen (plantenbieb) en activiteiten.

 

Een pipowagen is een leuke creatieve unieke locatie die de wijk kan verrijken. De inspiratie is opgedaan door het prachtige "van tosties" in wijkbedrijf Selwerd. Waar iemand vanuit een camper tosties is gaan serveren. Uniek. Bijzonder. En onwijs gaaf. 

 

Met de pipowagen/schaftkeet hopen wij mensen van alle leeftijden en achtergronden te betrekken. En na Innersdijk hopen wij dat de wagen zo een succes is dat we ergens anders verder kunnen.

 

De naam, kleur, etc willen wij met bezoekers gaan bedenken. Het bedrag dat we aanvragen is bedoeld voor de wagen, verf, materialen om de binnenkant te pimpen, materialen om een begin te hebben voor de activiteiten, een kastje voor de plantenbieb.

 

We proberen zoveel mogelijk materialen te hergebruiken / 2de hands aan te schaffen en de talenten van wijkbewoners te benutten zodat het echt een gezamenlijk project wordt. 

Kansrijk groen voor iedereen

17-04-2024  •  2 reacties  •  danneveldt@gmail.com  •  Beijum Bruist

De Dom Helder Camara school ligt midden in de mooie groene wijk Beijum. Toch krijgen veel kinderen geen kans om kennis te maken met de simpele dingen uit de flora en fauna. Uit onderzoek blijkt dat kinderen steeds meer binnen zitten (https://www.nji.nl/nieuws/een-op-zes-kinderen-speelt-nooit-buiten) waar tegenover staat dat groen gelukkiger maakt (https://www.wur.nl/nl/show-longread/groen-goed-voor-de-gezondheid.htm) "Bij een gezonde levensstijl hoort ook genoeg bewegen. Verschillende scholen ondergaan daarom een metamorfose tot “Gezond Schoolplein. Citaat uit onderzoek: ”Een plein waar je je kunt verstoppen in de bosjes, waar je over boomstammen kunt klimmen of met je laarzen in plassen kunt stampen. Kortom: waar kinderen de ruimte krijgen om te spelen in een uitdagende en groene omgeving." Een aantal ouders van de Dom Helder hebben om deze reden hun koppen bij elkaar gestoken om te zorgen dat de vele uren dat deze grote groep kinderen zich op school bevindt i.i.g. kansrijker te maken. Boerderij de Wiershoeck is een prachtig voorbeeld hoe groen de bewoners in de omgeving positief stemt. Graag zouden wij zien dat deze sfeer zich als een olievlek doorzet naar het schoolplein van de Dom Helder Camara zodat elk kind in zijn jonge leven de kans krijgt dagelijks meerdere uren zich in het groen te begeven. We hebben via de school afgelopen jaar ook een budget gekregen voor een start. Deze is helaas niet toereikend voor het project dat wij nu voor ogen hebben. De school en het plein is op dit moment zeer grijs en inspiratieloos, grijze kale hekken, en grote vlakken grijze tegels met afwateringsproblemen. We willen de alle kinderen graag kleur, plezier, ontdekking en kennismaking in het groen bieden d.m.v. tegelwippen, aanleg van struiken, heuvels, bodembedekkers, stapstammen, klimplanten, amphitheater (hergebruik van gewipte tegels) voor onderwijs in de buitenlucht, tegelversiering sport/spel, klimmuur en een eetbaar schoolplein. Het verlegt spelenderwijs hun grenzen, stimuleert hun fantasie en draagt bij aan hun fysieke ontwikkeling voor en ná schooltijd voor alle kinderen van de school of uit de buurt. 

Leesclub

11-02-2024  •  Geen reacties  •  Moordaap88  •  Beijum Bruist

Hallo,

Mij zou het heel leuk lijken als er in beijum een leesclub gaat komen. Het liefste dan niet het literaire werk, maar gewoon romans.

Ik denk dat er in de wijk meer dan genoeg mensen/vrouwen zijn die graag romans lezen en hier eens met een ander over willen kunnen praten. De boeken kunnen dan bijv doormiddel van ideeën inbrengen worden geloot en mensen kunnen deze dan tijdig reserveren via de bibliotheek, of zelf aanschaffen, net wat ze willen. We kunnen elke maand of elke 2 maanden een leesclub hebben en dan een planning maken, zodat iedereen even ver is en het boek openlijk besproken kan worden. Dan kan de club 1 keer per week samenkomen of eens per 2 weken om het boek te bespreken. 

Heel veel geld is er niet voor nodig, omdat iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar boeken. Maar bijv gratis koffie/thee zou wel heel leuk zijn.

Ik zou dit zelf kunnen leiden en ik zou vragen kunnen maken, waar we over kunnen praten.

 

Zelf doe ik al wel redelijk wat leesclubs, maar altijd online. En het lijkt me een perfecte aanvulling voor de wijk. En ik kan echt niet de enige zijn die hier behoefte aan heeft!

Een film produceren met als titel ‘Beijum, een wijk om van te houden’

23-05-2024  •  1 reactie  •  Eugenia Ingrid Werleman  •  Beijum Bruist

 

  • Wat is jouw idee?

Een film produceren met als titel ‘Beijum, een wijk om van te houden’

Een film produceren met als titel ‘Beijum, een wijk om van te houden’ of ‘Beijum, een fijne wijk om in te wonen’ of ‘Beijum, een wijk dat bruist’

Contact: ingridwerleman@gmail.com                 t. 0613304986    wapp. 061707 9859