Ideeën voor Beijum Bruist

Dit project heeft een bedrag van €25.000

materialen om burenaktiviteiten te stimuleren

14-04-2023  •  Geen reacties  •  Hilda Dijkstra  •  Beijum Bruist

Geachte M.,

Naar aanleiding van de burendag op 24 september 2022 staan er ontzettend mooie aktiviteiten op stapel.

We houden samen ca. 1x per 2 maanden een koffiemorgen om daarna samen het zwerfafval in de Froukemaheerd

te verzamelen. Zo houden we de straat en ook de speelweide netjes. Op deze manier is er ook sociale controle waardoor

de speelattributen niet snel stukgemaakt worden door vandalen. In de herfstperiode gaan we rondom de huizen bollen

planten en misschien ook vaste planten poten.

1 x per jaar houden we een buurt-bbq wat het gemeenschapsgevoel alleen maar groter maakt . Zodra de Jeu de boulesbaan

een feit is dan is de speelweide een centraal punt voor jong en oud en dat zou fantastisch zijn.

Voor bovenstaande aktiviteiten vragen wij een subsidie aan van € 1100,-

Als volgt te besteden: 2 biertafels met bankjes a € 134,90 t.b.v. de bijeenkomsten op de speelweide alsmede

                                    een Easy up tent ad. € 812,49 afmeting is 4,5 bij 3 meter ook te gebruiken voor bovenstaande aktiviteiten maar ook voor de te organiseren 

                                     jeu de boules wedstrijden, ook als het mocht regenen kan het evenement gewoon door gaan.

Genoemde materialen zullen veilig opgeborgen worden en voor alle bewoners van de heerd te gebruiken bij gezamenlijke aktiviteiten.

Als wij dit bedrag mogen ontvangen dan hebben wij voor jaren veel plezier van bovenstaande spullen. Ondanks de weersomstandigheden kunnen wij 

dan de meeste aktiviteiten gewoon door laten gaan. 

Bij navraag over deze voorstellen bij onze buurtbewoners werd het door iedereen toegejuicht dus we hopen dat dit verzoek wordt gehonoreerd.

Met vriendelijke groeten namens de bewoners van de Froukemaheerd

Hilda Dijkstra.

 

 

 

 

€1.100

Ons gouden hart (weggeefkasten Beijum)

21-03-2023  •  Geen reacties  •  Gouden Hart  •  Beijum Bruist

Ons gouden hart, verschillende weggeefkasten gevestigd in het pand van de kringloopwinkel/smeltkroes. Geopend elke dinsdag en donderdag van 12 tot 3. Mensen met een kleine beurs kunnen elke week gratis komen winkelen.

Voor verschillende kosten wil ik graag wijkbudget aanvragen, dit gaat om oa;

Promotiemateriaal, bakjes voor thuisgekookte maaltijden, kantoor en administratie artikelen , inrichting, verzorgingsproducten.

Omdat ons gouden hart geen subsidies krijgt doe ik een beroep op de buurt en ik hoop dat jullie ons gouden hart een klein deel van het wijkbudget gunnen.

Voor ons gouden hart vraag ik om een bedrag van € 2000,- euro

 

 

€2.000

Beijum voor Bijtjes

04-04-2023  •  1 reactie  •  Emiel Heuff  •  Beijum Bruist

Biodiversiteit wordt steeds belangrijker. Beijum is weliswaar een groene wijk, maar ook hier is steeds minder ruimte voor insecten zoals bijen.   

Daarom wil ik een perkje met wat verwilderde, saaie struiken omtoveren tot een bloemenzee: bloeiers voor vlinders, bijen, hommels, etc.   

Het gaat om de hoek Sibrandaheerd/Bottemaheerd. Pluspunt: het is de entree naar dit deel van de wijk vanaf De Hunze en het winkelcentrum, dus ook nog eens een plek waar veel mensen langskomen. Win-win dus.   

Wat is ervoor nodig?

- Oude struiken eruit 

- Grond wortelvrij maken en eventueel nieuwe grond aanbrengen

- Planten en bollen aanschaffen

- Eventueel stapstenen leggen

- Onderhoud doe ik zelf

Voor punt 1 en 2 is hulp van de gemeente nodig  

 

Ik heb er geen berekening op losgelaten, maar ik schat dat dit met €1.000 tot €1.500 geregeld is. 

€1.500

Een AED-apparaat

17-04-2023  •  1 reactie  •  De Stem van Groningen  •  Admin  •  Beijum Bruist

 

Dit idee is namens een Beijumer ingediend

We wonen met 28 personen in een flat boven het buurthuis het Heerdenhoes en de leeftijd van de mensen varieert van 58 tot 82 jaar. Het merendeel is ruim in de 70 jaar. In het buurthuis is een AED-apparaat aanwezig maar het is niet praktisch om deze bij een calamiteit te gebruiken.  Zoals bekent moet er bij een hartpatiënt zo snel mogelijk hulp geboden worden. De afstand naar het Heerdenhoes is dan te ver. Ook is het buurthuis in het weekend niet open. Binnen ons gebouw is er ruimte om een apparaat op een veilige plaats te installeren. Van daaruit is het  gemakkelijk de  verschillende etages te bereiken. Er is al een bewoner die de cursus AED met Levensreddend Handelen gevolgd heeft. Er zijn tenminste twee personen die de cursus ook willen volgens als het apparaat aangeschaft kan worden. 

Voor de aanschaf van het apparaat is informatie gevraagd bij de EHBO- Groningen. Zij adviseren ons niet alleen te kijken naar de aanschafprijs. De prijs van de accu en het vervangen van de pads en de kosten voor het onderhoud moet mee gerekend worden.

Het apparaat wordt geïnstalleerd binnen een gebouw zodat geen weersinvloeden van toepassing zijn.

WAT KOST ELKE AED INCL AANSCHAF EN 10 JAAR ONDERHOUD? (ZONDER ONDERHOUDSCONTRACT) Totaal in 10 jaar: 1729 | = per jaar 172,90

 PHILIPS FRX AED

Aanschaf: 1309 euro | Elektrodes: elke 2 jaar 64 euro = 4 x 64 = 256 euro | Batterijen: elke 4 jaar 189 euro = 2 x 189 = 378 euro |  

In de bijlage staat meer informatie over het apparaat en het onderhoud.

De kosten voor onderhoud willen we proberen bij de Woningcorporatie Patrimonium onder te brengen.

€1.402

Beeldende Tentoonstelling in het Trefpunt in oktober 2023

17-04-2023  •  6 reacties  •  De Stem van Groningen  •  Admin  •  Beijum Bruist

 

Dit idee is ingediend namens Catharina Nieuwenhout

 

Er zijn veel tentoonstellingen, maar er is niet vaak een tentoonstelling die gaat over persoonlijke wensen van gewone mensen. Ook niet een tentoonstelling waar iedereen aan mee mag doen tussen de 1 en 99 jaar, ook zonder schilder- of teken ervaring. Juist zoiets wil ik graag organiseren, met- en vóór de mensen uit de wijk. Mijn naam is Catharina Nieuwenhout en ik ben beeldend kunstenaar. Ik ben  in Beijum  bekend door de muurschildering met bloemen en planten in de Godekenheerd 1-59. Verder geef ik schilderlessen op de Wiershoeck.

 

Mijn wens is om begin oktober  een mooie beeldende tentoonstelling te organiseren over dit thema:

 Wat ben je blij mee, of wat zou je graag willen, zijn jouw wensen?  “Als je denkt aan wat je blij maakt, welke beelden komen dan bij je op?

Of als je niet blij bent, wat zou je willen verbeteren? Wat vind je belangrijk? Wat maakt jou gelukkig(er), hoe zou dat er uit zien?

Dit idee schilder je of teken je, knutsel je of geef je op een andere manier vorm. Je schrijft ook op een kaartje je naam, waar je werkstuk over gaat en waarom je dat hebt gekozen.

Vormgeving: Alle materialen mogen: Bijvoorbeeld tekenen, schilderen, druktechnieken, ingeverfde foto’s,  collage, werken met lapjes, ijzerdraad, karton,  papier-maché.. Je mag iets herkenbaars maken, of juist iets fantasievols. Het mag realistisch of juist  abstract uitgevoerd worden.  Het mag ook een onregelmatige vorm hebben. Het werkstuk moet wel aan de muur kunnen worden gehangen en niet te groot of te zwaar worden. Als je er een lijst omheen wilt, moet je dit zelf aanschaffen en je werkstuk zelf inlijsten De maximale ruimte is 60 x 80 cm.,

De werken worden opgehangen in de  gangen van het Trefpunt, de multi-functionele ruimte aan de Beijumerwerg. Er komt ook een feestelijke opening in de eerste week van oktober!

Wil je meedoen? Of meehelpen bij de organisatie van dit evenement? De stadsboerderij de  Wiershoeck organiseert  daar op de dinsdag, de woensdag en de donderdag Creatief Ateliers.. Het is  mogelijk om je in september  op te geven en op de dinsdagmiddag een paar keer aan dit werkstuk te werken of advies te vragen. Geef je dan op bij: catharinanieuwenhout@gmail.com. met als onderwerp “tentoonstelling Trefpunt.”

Voor de organisatie van de tentoonstelling zou ik graag een wijkbudget aanvragen voor consumptiebonnen opening,  post onvoorzien in verband met het aantal deelnemers, voor muziek op de opening, voor een fotograaf, fotobewerking, huur Wiershoeck, vrijwilligersvergoedingen of bloemen/cadeautjes vrijwilligers, schilder- en tekenmaterialen.

Het totaal bedrag is 650 euro.

 

€650

Een liefdevol gebaar

16-04-2023  •  1 reactie  •  KAS-Vital  •  Beijum Bruist

Er is maar één bindingsmiddel wat mensen op een duurzame manier bij elkaar brengt/houdt en dat is ONVOORWAARDELIJKE LIEFDE. Hoe vaker men dit weten in te zetten ontstaat er een omgeving (in dit geval de wijk Beijum) wat voor iedereen mooier, leuker, veiliger en socialer is. Met dit LiefdevolGebaar willen we handen en voeten hieraan geven door mensen/bewoners te stimuleren om bewust en op een positieve manier naar elkaar om te kijken en elkaar een hart onder de riem te steken en/of te laten weten dat hij/zij er toe doet en gewaardeerd wordt. En zeg eens eerlijk wie wil dit niet?

Het idee is om gedurende 1 jaar, elke maand minstens 3 personen een liefdevol gebaar te schenken/in het zonnetje te zetten. Hiervoor zullen bewoners worden uitgenodigd om medebewoner(s) aan te melden of te nomineren voor dit geschenk. Iemand (bv ouders/buren/medewerker) waarvan men graag op deze manier wilt bemoedigen en hun waardering tonen. Dit "geschenk" kan op verschillende manieren gebeuren, zoals bijvoorbeeld middels een met de hand gemaakt kaart of kunst met een persoonlijke boodschap, een op maat gemaakt lied voor desbetreffende persoon, een bloem met een persoonlijke boodschap, een cadeaubon, een fruitmand enz, enz. 

De geschenken worden gemaakt door mijzelf en onze vrijwilligers en deelnemende jongeren bij KAS-Vital; tegelijkertijd wordt hierbij ook tijd vrijgemaakt voor het onthaasten, ontmoeten en creativiteitsontwikkeling. Ook zal ik als coördinator (Clara Sint Jago) er voor zorgen dat dit alles goed verloopt.

Voor PR, vrijwilligersonkostenvergoeding, zaalhuur en materialen is er naar schatting een bedrag van €3500,00 nodig. Na 1 jaar zal er gekeken worden of dit vervolgd kan worden.

€2.600

Bessen en vruchten komen groenstrook edzemaheerd

29-03-2023  •  1 reactie  •  Lisemaya  •  Beijum Bruist

Tussen de parkeerplaats en de huizen aan de "30 kant" zijn nu wat iele bosjes en een paar Struikachtigen. Het is een weing veelzeggend stukje begroeiing. 

In plaats daarvan kunnen er blauwe bessen struiken worden geplant en een paar kersenbomen. Geen appel en peer ivm de auto's eronder. Morgelijk alleen vruchtenstruiken en geen bomen 

https://kwekerijstekkers.nl/product/blauwe-bes-duke/ (als voorbeeld)

30 struiken a 12,= 360,=

Geschikte zure aarde, 60 zakken 

(Als voorbeeld)

23,= per 3 = 460,=

 

Totaal 820,=

 

 

 

 

 

 

€820

Plukbessen

23-03-2023  •  Geen reacties  •  Lisemaya  •  Beijum Bruist

Er is al een fantastisch plukveld vol appel en perenbomen bij de Kardinge.

hoe leuk zou het zijn ook aan de andere kant van Beijum een pluktuin te hebben? Er is ter hoogte van de mudaheerd heel veel open veld. Daar is ook ruimte voor meer bessen en vruchtenstruiken zoals blauwe bessen, aalbessen, kruisbessen, bramen zonder stekels en kruisbessen. 

Bessen zijn relatief onderhoudsarm en kunnen als lage struiken geplant worden. Meer eetbare vruchten voor iedereen om gebruik van te maken, juist in deze tijd dat veel mensen krap zitten,wellicht in een cirkel om het veld?!

Ik zou willen helpen met het opzetten en ook met het bijhouden. 

Ik denk dat we met 2000 euro een heel eind kunnen komen, met aanschaffen en aanplanten. Afhankelijk van hoe veel ruimte er beschikbaar is. 

€2.000

Nieuwe filmapparatuur voor filmliefhebbers Trefpunt

10-02-2023  •  1 reactie  •  De Stem van Groningen  •  Admin  •  Beijum Bruist

Dit idee is namens een Beijumer ingediend

Al een flink aantal jaren worden eens in de maand avonden voor filmliefhebbers in het Trefpunt georganiseerd. Jos Kok is daar de initiatief nemer van en ik ben met hem en het Trefpunt in overleg gegaan om dit voorstel te maken. 

Er zijn vaak problemen geweest bij het projecteren van de films. De apparatuur die in het Trefpunt voorhandig is schiet te kort voor een regelmatige vertoning. Dat is vervelend voor de bezoekers van de activiteit maar ook voor het organiserende team mensen. De start van de film moet dan uitgesteld worden op de avond. Het beeld wat getoond kan worden is ook niet aantrekkelijk. Het formaat is te klein voor een groep van 30-40 personen. Met deze aanschaf kunnen ook kinderactiviteiten gebruik maken van de apparatuur. De aangevraagde apparatuur is door het Trefpunt samengesteld. We gaan er vanuit dat zij ook het beheer over de apparatuur krijgen. 

De gevraagde som is €1099,00 + €454,00 (zie documenten). Afhankelijk van de tijd die verstrijkt voor het dat het geld beschikbaar komt zijn de bedragen mogelijk anders. Enige reserve is dan misschien wenselijk.

Namens boven genoemden, 

Met vriendelijke groet,

Theo Smit

€1.553

Een ateliermiddag voor kinderen en (ouders)

14-04-2023  •  Geen reacties  •  De Stem van Groningen  •  Admin  •  Beijum Bruist

Dit idee is namens een Beijumer ingediend.

Een voorleesmiddag, kinderen lezen een stukje voor uit eigen boek en praten erover samen in de kring. Dit stimuleert bij kinderen de creatieve en intellectuele kant en bij de ouders de ouderbetrokkenheid bij hun kind en bij elkaar als ouders.

Elke keer een thema, bijvoorbeeld 2 kleuren, dichtbij en verder weg, horizon,……naast het lezen in de boekjes waarbij boekenschrijvers worden uitgenodigd zal er samen geknutseld worden door ouders en kinderen.

Het liefst zou dit zijn voor een langere periode, in ieder geval een jaar. Wij ouders organiseren het zelf één keer per maand voor 10-15 kinderen (4-9 jaar) en ook zoveel ouders ongeveer.

Wij vragen om €1000,00 voor vooral knutselmateriaalkosten, koffie/thee/ranja, boekjes en een eventuele reis en onkostenvergoeding voor de boekenschrijvers. 

€1.000