Ideeën voor Beijum Bruist

Dit project heeft een bedrag van €25.000

Gezellig groen

05-09-2022  •  Geen reacties  •  DeStemvanGroningen  •  Medewerker Stem van Groningen  •  Beijum Bruist

Dit idee is namens wijkbewoner Mathilde ingediend 

Wij willen graag dat het groen in en rond de Froukemaheerd mooier wordt zodat iedereen er fijn gebruik van kan maken. Nu ligt er veel hondenpoep langs het water en op het paadje richting Kardinge. We hopen dat hondenbezitters en kinderen in de toekomst gezellig samen gebruik kunnen maken van het groen. Daarvoor willen we:

 

- Bordjes om hondenbezitters te vragen beter op te letten waar de hond poept. 

- Prullenbakken en andere oplossingen om het voor hondenbezitters makkelijker te maken poep op te ruimen. Ook meer uitleg voor hondenbezitters ovet waar ze wel naartoe kunnen. 

- Meer verschillende planten ook langs het water (nu veel brandnetels).

- Activiteiten voor gezellig groen zoals samen de buurt schoonmaken met prikkers en bollen planten.

- de speeltuin leuker maken voor jong en oud met een jeu de boulesbaan.

 

We hopen dat de gemeente kan helpen met het bepalen van de kosten voor de borden en prullenbakken. Kosten jeu de boulesbaan 3500 euro. Kosten prikkers 200 euro. Kosten planten en bollen 2000 euro.

€5.700

Buitengalerie Beijum

17-07-2022  •  3 reacties  •  Buitengalerie  •  Beijum Bruist

Hebt u onze mooie beschilderde kunstkastjes al gezien in de wijk? Er zijn er inmiddels 23 en er komen deze zomer nog twee bij. Wanneer u ze nog niet allemaal kent, helpen wij u met leuke informatie daarover en het plannen van een mooie tocht langs (een deel van) de kastjes.

Ons idee is om een boekje te laten drukken met foto’s van alle kunstkastjes binnen het project Buitengalerie: van Saai naar Fraai, waarvan 25 straatkunstwerken in Beijum en 13 in het aangrenzende Zuidwolde. We geven uitleg over hoe we te werk zijn gegaan, hoe we op onze ideeën zijn gekomen, hoe we bewoners en schoolkinderen erbij betrokken hebben en interviews met hen en de kunstenaars.

We gebruiken onze eigen foto’s en maken het boekje zelf. We hebben daarom alleen de drukkosten nodig plus een klein bedrag voor onvoorziene uitgaven.

Op de middenpagina van het boekje komt een route langs de kastjes die lopend, dan wel fietsend, geheel of gedeeltelijk, kan worden afgelegd. U verkent als bewoner op deze manier delen van uw wijk die u minder goed kent en het stimuleert tot bewegen en samen met anderen op stap gaan. Het boekje is ook een mooi document over een creatieve activiteit in de wijk en geeft de wijk op een positieve manier bekendheid.

Bij een oplage van 1000 stuks of minder, kunnen we het boekje voor een klein bedrag, bijvoorbeeld 2 euro, verkopen aan belangstellenden en de opbrengst gebruiken voor onderhoud van de schilderingen waar de tand des tijds aan heeft geknaagd. Gratis verkrijgbaar met de Stadjerspas is ook een optie. De kosten voor 1000 exemplaren bedragen 3450 euro.

 

Initiatiefnemers Buitengalerie, van Saai naar Fraai:

Koosje Zijlstra en Willy Koolstra

 

 

€3.450

De waaier

10-06-2022  •  Geen reacties  •  Cvanderwel  •  Beijum Bruist

De waaier is bedoeld voor kinderen van 0 tot 18 jaar.

Het idee is om pakketten te maken zoals kledingpakketten, verzorgingspakketten en verjaardagspakketten. Als ouders, verzorgers en voogd zijnde kun je deze pakketten voor je kind(eren) aanvragen .

Een voorbeeld van wat er in zit:

Verjaardagspakket: kadootjes, versiering  bakspullen

Kledingpakketten: kleren, beddengoed, schoenen etc

Verzorgingspakket: doucheproducten, maskertjes, billendoekjes, luiers, deo etc

Ik maak zelf de pakketten na aanvraag en spreek een datum en tijd af voor het afhalen , ook is verzending mogelijk mits zelf verzendkosten te betalen 

Dit lijkt me een goed idee omdat er veel gezinnen en instellingen zijn in de wijk met kinderen die wel eens wat extras verdienen . Ook is er veel armoede in de wijk en zo hoop ik een steentje te kunnen bijdragen . Verjaardagen , kleding en verzorgingsartikelen zijn kosten die soms niet te halen zijn voor mensen in deze wijk.

De bedoeling is om dit jaren te gaan doen om de wijk te blijven ondersteunen.

 

Het budget dat ik nodig heb om te kunnen draaien is 1000 euro. Ik zou graag een stichting willen worden om aanspraak te kunnen maken op meer potjes en vastigheid te kunnen garanderen. Ook heb ik artikelen nodig zoals kadotasjes, kadootjes en andere artikelen . Mijn voorraad bestaat uit spullen die zijn gedoneerd en die spullen raken langzamerhand op .

€1.000

Babbelbankje

23-08-2022  •  2 reacties  •  Annette  •  Beijum Bruist

Bij de vijver aan de Galkemaheerd is recent een drukbezocht bankje vervangen. Hij was oud maar werd op het laatst ook kapot gemaakt; mijn idee is om er een babbelbankje van te maken zoals er bij Bij Bosshardt is gebeurt (middels pyrografie) maar dan met tekeningen van spelende honden (het grasveld was in vroegere jaren een hondenspeelveld) en karpers; er zijn ook veel vissers daar. De ervaring leert dat als iets wordt beschilderd,  het minder snel wordt beklad of kapot gemaakt. Van het bankje wordt vaak gebruik gemaakt; laatst nam iemand thermosfles koffie en kopjes mee.....al menig goed gesprek is hierop gevoerd ... .hopelijk kunnen er met een mooi en weersbestendig bankje nog vele mooie contacten ontstaan...geraamde kosten €1000,-....voorstel: dit bankje door dezelfde kunstenaar als bij Bij Bosshardt te laten branden/schilderen: Willy Koolstra

€1.000

Wilde bloemen zaaien

23-08-2022  •  Geen reacties  •  Annette  •  Beijum Bruist

Zou het niet mooi zijn om zoveel mogelijk randen van speelveldjes, lege/onbenutte plekken, langs fietspaden en sloten in te zaaien met zichzelf uitzaaiende wilde bloemen.....is zo hard nodig....geschatte kosten €350,-

 

 

€350

Klussendienst B4B

12-08-2022  •  Geen reacties  •  Klussendienst B4B  •  Beijum Bruist

Met behulp van handige Beijumers bieden wij een klussendienst aan voor bewoners in Beijum die zelf niet zo handig zijn en geen professionele klussers  kunnen betalen.

Jammer genoeg  hebben wij veel gereedschapschap maar...... helemaal geen spijkers, schroeven of pluggen e.d.

Dus  wij hebben €250,--  nodig om alles wat wij fixen gefixt blijft.

 

 

€250

  Vlindermuur Beijum    

05-09-2022  •  1 reactie  •  DeStemvanGroningen  •  Medewerker Stem van Groningen  •  Beijum Bruist

Dit idee is namens wijkbewoner Marjolein ingediend 

Beijum heeft tien jaar geleden een prachtige vlindermuur gerealiseerd met behulp van vrijwilligers en de gemeente. De muur staat in de Groene Long, achter de Beijumkorf, locatie de Zwerm. Rond de muur leven inmiddels aardig wat vlinders, zweefvliegen, wilde bijen en andere insecten. Maar er zijn ook andere dieren te vinden zoals kikkers en salamanders. Zo heeft Beijum een prachtige huis voor vlinders en andere dieren. Het onderhoud gebeurt al tien jaar door enthousiaste wijkbewoners / vrijwilligers.  

Toch zien we nu dat de vlindermuur na tien jaar een opknapbeurt kan gebruiken. Er moeten nieuwe inheemse planten komen, die zijn na verloop van tijd deels verdwenen. De muur kan nieuw leem en bamboestokjes gebruiken. Verder willen we graag een informatiebord plaatsen en er zijn nog plannen voor een mooi insectenhotel naast de vlindermuur.   Er zijn ook plannen om kinderen in de omgeving (bv de Beijumkorf) weer te betrekken bij de vlindermuur. Daarvoor zijn materialen nodig, zoals loepjes en handschoenen.  

We schatten in dat we met circa €3000 onze plannen kunnen realiseren.   

€3.000

Meezing café Beijum aanschaffen van microfoons en muziek en zang boxen

10-06-2022  •  2 reacties  •  Fredy  •  Beijum Bruist

Om het meezing café Beijum goed te laten  functioneren hebben we zang en muziek microfoons en standaards ,geluidsboxen nodig en voor promotie doeleinden en samenwerking met het trefpunt er ook gebruik van kan maken bij jeugd en ouderen activiteiten.

Voor de aanschaf van deze apparatuur, hebben we een offerte opgevraagd die €3400 bedraagt.

€3.400

Groningse maatjes

20-08-2022  •  Geen reacties  •  Maowke  •  Beijum Bruist

Een anti eenzaamheidsinitiatief dat begon als Beijumse maatjes Facebook groep en nu zo dusdanig groot wordt dat de naam verandering zelfs al nodig was.

 

Wij organiseren allerlei workshops en activiteiten in Smeltkroes Beijum en willen graag budget om meer workshops te kunnen regelen en daar dus ook materialen voor aan te kunnen schaffen. Ook willen we het gezellig maken elke week voor de maatjes met wat lekkers bij de koffie/thee/limonade. Spelletjes, knutselspulletjes, goede stoelen, een grotere koffietafel.

 

We vragen daarom voor €800 budget om dit een aantal maanden weer te mogen doorzetten. 

€800

Plantenbieb Beijum

18-07-2022  •  Geen reacties  •  Maowke  •  Beijum Bruist

De Plantenbieb in Beijum groeit als kool, wij maken vele mensen blij met groen en redden regelmatig kneuzige plantjes om ze daarna weer een nieuw huisje te geven. Als Plantenbieb zet ik mij in voor duurzaamheid. Niet weggooien, maar weer opkweken. Ipv kopen, je stekjes ruilen met de buurt en zelf op die fiets weer nieuwe plantjes kweken. Ik wil men bewust maken van groen en hoe prachtig de natuur is, die we (onbewust) kapot maken met keuzes die wij maken in het dagelijks leven. 

Om dit groter aan te pakken wil ik focussen op workshops en zou ik graag uitbreiden door mijn plantenbieb op meerdere locaties te plaatsen. Plantenbieb on tour. In de praktijk heb ik gezien dat dit mensen enorm enthousiast maakt. Zo stond ik eerder al eens bij Salmagundi's en op de Grote Groene Zomermarkt van Wiershoeck en hierop volgden alleen maar positieve reacties. Ook workshops vallen in de smaak, een goed voorbeeld is de bijen workshop in samenwerking met stadsimker Marjolein. 

Bij verschillende goede doelen zou ik het fantastisch vinden om een klein kastje met stekjes te plaatsen waar ook mensen in armoede zo nu en dan een plantje mee mogen nemen of ruilen. Maar ook de doelgroep van de duurzaamheid en de groen bewuste kan ik bereiken door biebjes op plekken te plaatsen waar ook deze doelgroep veel komt. Zo breng ik de plantenbieb naar mijn doelgroep toe. 

Voor de workshops zou ik graag verschillende leeftijden aanspreken door een groot aanbod in workshops te kunnen geven. Beginnend bij een stek een plant workshop, maar ik wil men graag ook ondersteunen bij het overpotten van hun planten en het doorzame aspect wat je allemaal leuk kan doen met planten. Denk aan groente potjes omtoveren tot terrarium. 

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat Smeltkroes Beijum een organisatie is. Dat zijn wij helaas niet. Alle initiatieven worden gerund op donatie. En persoonlijk maak ik regelmatig kosten uit eigen portemonnee omdat ik mijn initiatief zo belangrijk vind. Echter zou het fantastisch zijn om een deel van dit wijkbudget te kunnen gebruiken zodat ik een tijdje vooruit kan zonder te veel eigen vermogen erin te stoppen. 

Om al deze ideetjes uit te voeren zijn er verschillende dingen nodig ik zal er een aantal opnoemen om een idee te geven wat er zoal bij komt kijken: een bakfiets om het te vervoeren, kasten, aardappelkistjes, kweekpotjes, kweekkassen, potgrond, perliet, zaden, planten, en goede gereedschappen. 

Het bedrag dat ik nodig ben is voor de opstart van belang en hoop ik naar mate het loopt vanuit donaties te mogen/kunnen halen. 

€4000

€4.000